:: ECONOMY :: ОБГРУНТУВАННЯ ПРИБУТКОВОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ТА ШЛЯХІВ ЇЇ ПІДВИЩЕННЯ :: ECONOMY :: ОБГРУНТУВАННЯ ПРИБУТКОВОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ТА ШЛЯХІВ ЇЇ ПІДВИЩЕННЯ
:: ECONOMY :: ОБГРУНТУВАННЯ ПРИБУТКОВОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ТА ШЛЯХІВ ЇЇ ПІДВИЩЕННЯ
 
UA  RU  EN
         

Світ наукових досліджень. Випуск 36

Термін подання матеріалів

17 грудня 2024

До початку конференції залишилось днів 0



  Головна
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
Календар конференцій
Архів
  Наукові конференції
 
 Лінки
 Форум
Наукові конференції
Наукова спільнота - інтернет конференції
Світ наукових досліджень www.economy-confer.com.ua

 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше

 Наша кнопка
www.economy-confer.com.ua - Економічні наукові інтернет-конференції

 Лічильники
Українська рейтингова система

ОБГРУНТУВАННЯ ПРИБУТКОВОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ТА ШЛЯХІВ ЇЇ ПІДВИЩЕННЯ

 
06.12.2010 23:16
Автор: Зубков Денис Олегович, студент Національного Університету України «Київський Політехнічний Інститу»
[Економіка та підприємництво. Менеджмент підприємств та організацій]

Визначення проблеми в загальному вигляді та її взаємозв’язок із важливими науковими та практичними задачами. В наш час, коли набувають розвитку вільні ринкові відносини між підприємствами, кожен підприємець бажає отримати якомога більший прибуток.
Проблема формування, розподілу та використання прибутку підприємства є дуже актуальною тому, що за рахунок прибутку формуються майже всі показники фінансової діяльності підприємства, які характеризують прибутковість підприємства.
Прибуток відображує результати підприємницької діяльності, ефективність виробництва, обсяг та якість продукції. Також прибуток виконує стимулюючу функцію тому, що він впливає на формування доходів підприємства та є джерелом фінансування його розвитку.
Від правильного розподілу та використання прибутку залежить кінцевий результат діяльності підприємства, достатність його власних фінансових ресурсів, перспективи розвитку виробництва, можливість залучення додаткових джерел фінансування. Отже, прибуток - це найголовніший елемент, котрий стимулює підприємців для більш ефективної діяльності в умовах жорсткої конкуренції.
Формулювання цілей роботи. Метою даної роботи є розгляд механізму формування, розподілу та використання прибутку підприємства, дослідження ефективності функціонування підприємства, визначення ефективних шляхів вдосконалення механізму формування та розподілу прибутку.
Предметом даної роботи є прибуток підприємства, як результат виробничої діяльності. Адже отримання прибутку є головною метою діяльності всіх суб’єктів господарювання. Об’єктом дослідження в даній роботі виступають підприємства промисловості України.
Аналіз останніх досліджень та публікацій. Даному питанню приділяється значна увага з боку Міністерства Фінансів України, Міністерства Економіки, що знаходить своє відображення у законах, постановах та інструкціях. У вирішенні питання велику участь приймають такі автори як Бланк І. А., Кодацький В. П., Мочерний С. В., Бондар Н. М. та інші науковці. Впровадженння пропозицій та рекомендацій, наведених у роботі дозволить покращити та прискорити вирішення питань щодо прибутковості підприємств. Це дасть можливість організувати діяльність підприємств у відповідності з цілісною системою управління прибутком.
Основний матеріал дослідження з обґрунтуванням отриманих результатів. Глибокі перетворення, що відбуваються в економіці, сприяють максимальній мобілізації внутрішніх резервів. Для ефективного функціонування суб’єктів господарювання в умовах ринкових відносин найбільше значення має виявлення резервів збільшення об’єму продукції, зниження собівартості, росту прибутку.
Одним із резервів росту прибутку підприємства є збільшення об’єму реалізації товарної продукції. Між прибутком та об’ємом реалізації існує пряма залежність, тобто чим більше продукції реалізується, при інших рівних умовах, тим більшою є сума прибутку, і навпаки, невиконання плану по реалізації зменшує прибуток.
Збільшення прибутку в результаті виробничої діяльності дає можливість підприємству заробити засоби на виробничий і соціальний розвиток, матеріальне заохочення, до того ж це стає функцією самого підприємства. В той же час ріст прибутку на підприємстві означає й збільшення відрахувань в державний бюджет.[1,302-307].
Багато підприємств проводять розробку та реалізацію наково-технічних нововведень і отримують на них ліцензії. В умовах розвитку ринкових відносин, а разом з ними і конкуренції, підприємства намагаються не займатися їх продажем. Однак відмова від надання ліцензій на виробництво продукції іншим підприємствам не завжди є правильним кроком. Вона позбавляє підприємства, що здійснили нововведення крупних доходів від продажу ліцензій. В умовах жорстокої конкуренції виробники можуть проводити власні дослідження і розробки в такому обсязі , який є необхідним для здійснення покращення властивостей продукції, і зробити її більш конкурентоспроможною. В результаті обсяг реалізації продукції підприємства-власника ліцензії може знизитись чи підвищитись в залежності від попиту на продукцію і відповідно зменшиться або збільшиться прибуток.
Ефективне використання матеріальних ресурсів в значній мірі залежить від роботи відділу постачання. Однією з важливих задач органів постачання промисливих підприємств (об’єднань) є контроль за станом запасів і за управлінням ними. Для ефективного функціонування суб’єктів господарювання в умовах ринкових відносин найбільше значення має виявлення резервів збільшення об’єму продукції, зниження собівартості, ріст прибутку.
Прибуток як економічна категорія відбиває чистий доход, створений у сфері матеріального виробництва в процесі господарської і комерційної діяльності.
Загальна прибутковість підприємства відображає норму прибутку як процентне відношення прибутку до авансованого капіталу.
Облік і визначення фінансових результатів – прибутку здійснюється за такими напрямками:
3) звичайна діяльність (операційна, інвестиційна, фінансова);
4) надзвичайна діяльність;
Оскільки обгрунтування прибутковості підприємства є важливим питанням і задачою у діяльності господарюючого суб’єкта, то актуальним завданням на сьогодні є розробка такої методики, яка б дозволяла обгрунтовано встановити планову величину прибутковості підприємства, формувати оптимальну програму заходів з її досягнення, визначити у подальшому напрямки підвищення ефективності господарювання.
Різні варіанти рішень, що приймаються при визначенні прибутку, поточних витрат, авансованої вартості, для розрахунку прибутковості зумовлюють наявність значної кількості показників прибутковості [2, с.287].
Висновки дослідження та перспективи подальшого розвитку в цьому напрямі. Отже можна зробити висновок, що оцінка та визначення прибутковості підприємства є однією з основних ділянок аналізу загального фінансового стану підприємства оскільки саме прибуток є основним показником ефективності роботи підприємства а значить і використання наявних ресурсів.
Прибуток підприємства відображає організацію його господарської діяльності на всіх рівнях тому оцінюючи прибутковість підприємства ми можемо зробити висновок про загальних стан справ на даному підприємстві у визначений момент часу, тому об’єктивна, реальна та своєчасна оцінка прибутків та збитків в результаті діяльності та впровадження заходів по покращенню стані формування використання та розподілу прибутку.
В результаті проведеного аналізу можна відмітити, що функціонування виробничого підприємства в умовах ринку визначається його здатністю приносити достатній дохід, і відповідно, прибуток.
Виходячи з поставлених завдань на кожному підприємстві система оцінки прибутковості повинна виконувати певні завдання, а саме:
• реально та об’єктивно визначати прибутковість підприємства в даний момент часу на певному етапі діяльності;
• визначати фактори, що впливають на формування прибутку, коригування їх впливу на певні показники;
• розробка заходів щодо використання виявлених резервів прибутковості в ході факторного аналізу прибутку та рентабельності;
• розрахунок точки беззбиткового виробництва або запасу фінансової стійкості в ході аналізу взаємозв’язку постійних та змінних витрат.


Список використаної літератури:
1. Фінанси підприємств: Підручник / Керівник авт. і наук. ред проф. А.М. Поддєрьогін. 2-ге вид., перероб. та доп. – К.: КНЕУ, 1999. – 384 с.
2. Афанасьєв М.В., Гончаров А.Б. Економіка підприємства: Навчально-методичний посібник для самост. Вивчення дисципліни / За редакцією проф. М.В. Афанасьєва. Х.: ВД “ІНЖЕК”, 2003. – 410 с. Укр. мов.


e-mail: denis_zubkov@ukr.net

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter


 Інші наукові праці даної секції
МЕНЕДЖМЕНТ ЗНАННЯМИ ПЕРСОНАЛУ В УМОВАХ ІНФОРМАЦІЙНОГО ПЕРЕВАНТАЖЕННЯ
30.11.2010 20:39
БІОВОДЕНЬ: ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ
29.11.2010 16:15
МОДЕЛІ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОГРАМНО-ЦІЛЬОВОГО УПРАВЛІННЯ
25.11.2010 18:16
ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ЗЕРНОВИРОБНИЦТВА В УКРАЇНІ
21.11.2010 13:17
ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ЧИННИКІВ НА СОБІВАРТІСТЬ ПРОДКУЦІЇ
19.11.2010 13:22
ШЛЯХИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ МАЛОГО ПІДПРИЄМСТВА
13.11.2010 10:07
РОЗВИТОК ЕКОНОМІЧНИХ ВЗАЄМОВІДНОСИН У МОЛОКОПРОДУКТОВІЙ ГАЛУЗІ
12.11.2010 09:31
ФІНАНСОВИЙ МЕХАНІЗМ АГРОФОРМУВАНЬ В СУЧАСНОМУ ЕКОНОМІЧНОМУ ПРОСТОРІ
10.11.2010 13:08
УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ
10.11.2010 12:58
ВПЛИВ ВНУТРІШНІХ ТА ЗОВНІШНІХ ЧИННИКІВ НА ВИБІР МЕТОДІВ НАРАХУВАННЯ АМОРТИЗАЦІЇ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ПІДПРИЄМСТВ
09.12.2010 10:26




© 2010-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.economy-confer.com.ua обов’язкове!
Час: 0.201 сек. / Mysql: 1599 (0.156 сек.)