Одержання і використання антиоксидантів на протязі останніх десятиріч отримали інтенсивний розвиток. Інгібітори окиснення (антиоксиданти) відіграють важливу роль в сучасних технологіях виробництва продуктів харчування, а також, полімерів, мастильних матеріалів. Ці речовини також виконують функцію захисту живих макро- і мікроорганізмів від дії світла, кисню повітря, радіоактивного випромінювання. Це зумовило підвищення інтересу до дослідження вільно-радикальних процесів з участю активних форм кисню, а також їх ролі в біохімічних процесах.
Одним із видів радикальних форм кисню в організмі є супероксид йон-радикал , що утворюється в біохімічних процесах. Особливого значення набуває регулювання цих процесів, що зумовлене здатністю інгібіторів дезактивувати руйнівну дію проміжних продуктів в процесі окиснення пероксидними сполуками і радикалами.
Аскорбінова кислота, або вітамін С, належить до групи водорозчинних вітамінів. Приймає активну участь в біохімічних окиснювально-відновних реакціях, у багатьох процесах обміну. Особливо слід відмітити, що за участю аскорбінової кислоти відбуваються процеси дезактивації вільних радикалів. Відомо, що аскорбінова кислота є ефективним вловлювачем йон-радикалу , завдяки чому є визнаним антиоксидантом і активним антидотом вільно-радикальних реакцій, протікання яких посилюється при патологічних станах в людському організмі.
Участь її в цих процесах аскорбінової кислоти обумовлена тим, що вона легко піддається як окисленню, так і відновленню. Окисненою формою аскорбінової кислоти є дегідроаскорбінова кислота:
Аскорбінова кислота і її йонізована форма аскорбат-йони залежно від рН середовища є доброю пасткою для супероксид йон-радикалів [1-2].
Реакція окиснення люмінолу вищими аліфатичними пероксикислотами супроводжується інтенсивною хемілюмінесценцією із випромінювання світла у видимій області спектра. При цьому ключову роль у світловій стадії відіграє супероксид йон-радикал . Слідові кількості металів змінної валентності каталізують цю реакцію із зростанням виходу світла на кілька порядків.
Аскорбінова кислота, як сильний відновник, інтенсивно інгібує хемілюмінесценцію люмінолу з пероксикислотами. При цьому спостерігається певна специфіка процесу світловиділення - на кривій «інтенсивність хемілюмінесценції – час» появляється індукційний період, величина якого залежала від рН середовища, вихідної концентрації інгібітора і каталізатора. При цьому величина індукційного періоду tінд. перебуває в лінійній залежності від вихідної концентрації аскорбінової кислоти. Моментом закінчення індукційного періоду вважали умову, коли величина сигналу інтенсивності хемілюмінесценції Iхл була більша від фонового сигналу Iф в два рази Iхл>2Iф .
Швидкість витрачання інгібітора в реакції, каталізованій солями Ніколу (ІІ) при заданому значенні рН, була постійною і не залежала від вихідної концентрації інгібітора, що свідчило про нульовий порядок реакції витрачання інгібітора за аскорбіновою кислотою. При цьому швидкість витрачання інгібітора, як показав кореляційний аналіз, добре корелює зі швидкістю розкладу пероксикислоти і сумарним свіченням (коефіцієнти парної кореляції лежали в межах r = 0,985-0,990). Значення величин коефіцієнтів парної кореляції близьких до 1 свідчило про тісний зв'язок між процесами розкладу пероксикислоти, хемілюмінесценцією і витрачанням аскорбінової кислоти.
Виявлені закономірності дали можливість розробити методики визначення вмісту аскорбінової кислоти в товарознавчих і фармацевтичних об’єктах як за інгібуванням сумарного світіння в некаталітичній реакції люмінолу з вищими пероксикислотами, так і за величиною індукційного періоду (хронометрія) в каталітичній реакції окиснення люмінолу монопероксикислотами в присутності йонів Ніколу (ІІ).
Розроблені методики відзначаються високою чутливістю і селективністю за відношенням до аскорбінової кислоти оскільки тільки в присутності аскорбінової кислоти на кінетичній кривій хемілюмінесценції характерним є індукційний період. За калібрувальним графіком визначають вміст аскорбінової кислоти в досліджуваному розчині, що є лінійним в діапазоні моль/л аскорбінової кислоти. Може бути запропонована для визначення аскорбінової кислоти в деяких харчових продуктах рослинного походження і в фармацевтичних препаратах.
Список літератури
1. Заверуха О. М., Скоробогатий Я. П., Зінчук В. К. Про роль активних форм кисню в хемілюмінесцентній реакції люміналу з пероксикислотами // Вісн. Львів. ун-ту. сер. хім. – 1991, вип. 31. – С. 53-56.
2. Заверуха О. М., Скоробогатий Я. П. Антиоксидантне і інгібіторне регулювання аскорбіновою кислотою утворення супероксид йон-радикалу //Вісник Львівського торговельно-економічного університету/ –Львів : Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2018. – Вип. 20. – С. 67-71.
|