Актуальність. Вода є найпростішим хімічним компонентом живої матерії, яка об’єднує усі організми, які населяють нашу планету. З питною водою людина отримує від 8 до 25 % добової потреби мінеральних речовин (йоду – до 50%, фтору – 50-80 %, магнію – до 25%, кальцію – до 20%). Питна вода та її якість впливають на всі фізіологічні та біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини та стан її здоров’я [1-2].
Мета. Дослідження безпечності використання води з природних джeрeл на території Івано-Франківської ОТГ.
Матеріали і методи. Для дослідження відібрані зразки води з природних джерел с. Вовчинець, с. Крихівці, с. Микитинці, с. Угорники, с. Хриплин, с. Черніїв. В процесі роботи використані польові, аналітичні методи дослідження показників якості води, хімічні та фізико-хімічні інструментальні методи.
Результати. Якісна питна вода повинна відповідати Державним санітарним нормам та правилам «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), тобто її склад повинен відповідати певним органолептичним, мікробіологічним та фізико-хімічним показникам [3]. В результаті моніторингу хімічного складу води питної з природних джерел на території Івано-Франківської ОТГ можна відмітити деякі особливості. Так, показники фізіологічної повноцінності мінерального складу питної води у відібраних зразках (загальна жорсткість та сухий залишок) знаходились в межах нормативних значень. Загальна жорсткість знаходилась в межах 3,0-5,5 ммоль/дм3. Показники сухого залишку коливалися у межах 435-900 мг/дм3. Вміст загального заліза в середньому дорівнює 0,052±0,025 мг/дм3. Найбільші концентрації загального заліза спостерігались у с. Угорники та с. Крихівці, а найменші – у с. Вовчинець, с. Микитинці, с. Черніїв. Показники хлоридів, за час спостережень, знаходились в межах 35,0-124,7 мг/дм3. За період нашого спостереження вміст марганцю становить 0,0007-0,0183 мг/дм3, найвищий вміст марганцю було зафіксовано у с. Крихівці (0,0183 мг/дм3), найнижчі у с. Угорники та становили 0,0007 мг/дм3. Найвищі показники сульфатів були встановлені у с. Вовчинець (126,0 мг/дм3), найнижчі с. Крихівці (24,9 мг/дм3). Показник pH питної води, за період спостереження, становив (7,2±0,5) одиниць (за ДСанПіН 6,5-8,5). Вміст амонію коливається в межах від 0,05 мг/дм3 (с. Угорники, с. Черніїв) до 2,5 мг/дм3 (с. Вовчинець) (за ДСанПіН ≤ 2,6 мг/дм3).
Висновки. Результати проведених досліджень вказують на безпечність використання води з природних джeрeл на території Івано-Франківської ОТГ. За органолептичними та фізико-хімічними показниками питна вода протягом часу дослідження знаходилась у межах нормативних значень санітарного законодавства.
Список використаних джерел:
1.Запольський А. Проблеми якості питної води. Водне господарство України. Київ. 2010. № 6. С. 50–52.
2.Гончарук В. В. Концепція вибору переліку показників і їх нормативних значень для визначення гігієнічних вимог і контролю за якістю питної води в Україні. К.: Хімія і технологія води, 2007. №4. С. 29.
3.ДСанПіН 2.2.4-171-10. Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною: Затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України 106 від 12.05.2010 р. № 400. Офіційний вісник України. 2010. 12 трав. (№ 400). С. 126.
|