Питання здоров’я та харчування завжди тісно пов’язані між собою. Від щоденного раціону, якості, кількості та складу продуктів залежить чи буде отримувати організм людини належну кількість елементів для повноцінного функціонування. Однією з багатьох хвороб, що потребує ретельного догляду за харчуванням та вибором продуктів для щоденного раціону, є цукровий
діабет [1-4]. Дієта відіграє ключову роль у лікуванні цукрового діабету другого типу. Склад дієти включає підтримку балансу у споживанні вуглеводів, жирів та білків.
Досить часто стикаючись з необхідністю підтримки такого типу дієти, людини необхідно проводити окремі дослідження щодо складу та харчової цінності продуктів, вивчати які товари пропонують магазини та думати: як на певну виділену суму придбати усе потрібне для раціону.
Після дослідження та вивчення наявних рішень для розв'язання даного типу проблем, було виявлено нестачу програмних продуктів та калькуляторів для швидкого розрахунку рекомендованого списку продуктів з урахуванням індивідуальних характеристик користувача та пропозицій українського ринку.
В роботі представлений веб-додаток для моделювання дієти при цукровому діабеті другого типу.
Розроблений програмний додаток являє собою комбінацію веб-сервера та веб-клієнта, комунікація яких відбувається через протокол HTTP/S. Робота з інтерфейсом користувача включає три головних сценарії: робота з додатком без реєстрації, робота авторизованого користувача, робота адміністратора додатка.
Користувач має можливість введення наступних даних:
-дані для реєстрації (ім’я користувача, email, пароль);
-дані для створення та редагування розрахунку щоденної норми калорій (стать, вік, вага, зріст, рівень фізичної активності);
-дані для авторизації (ім’я користувача, пароль);
-дані для створення та редагування продукту (назва продукту, категорія, вартість, кількість, одиниця виміру, стани продукту);
-дані для створення та редагування обмеження (продукт, тип обмеження, кількість);
-дані для розрахунку продуктового кошика (термін розрахунку, максимальна вартість).
При введенні даних користувачем відбуваються перевірки на коректність вхідних даних: відповідність потрібному типу, максимальні, мінімальні значення, перевірка на відповідність формату. Аналогічні перевірки відбуваються на боці сервера перед збереженням даних у базі.
За введеними користувачем даними додаток виконує розрахунок оптимального набору продуктів, що задовольняють обмеженням та мають потрібний при діабеті другого типу баланс білків, жирів та вуглеводів.
Результати розрахунків розподілені на дві сторінки, перша з яких містить загальну інформацію щодо результатів розрахунків: загальну кількість калорій, вартість, баланс білків, житів та вуглеводів (рис. 1).
Друга сторінка містить список продуктів з інформацією щодо їх енергетичної цінності та вартості. Також тут запропоновані можливості для друку сторінки або завантаження її у вигляді файлів різного формату (рис. 2)
Рис. 1. Загальні результати оптимізації.
Для повноцінного функціонування додатка потрібна ЕОМ для розгортання серверів Django та Angular додатків. Сервера можуть знаходитися як на одному пристрої, так і на різних. Мінімальні технічні вимоги для запуску сервера: накопичувач [HDD]: 500 МБ; кількість ядер процесора: 4; оперативна пам’ять [RAM]: 512 МБ.
Таким чином веб-додаток надає можливість виконувати оптимізацію продуктового раціону шляхом розрахунку добової норми калорій згідно з індивідуальними характеристиками користувача, підбору оптимального співвідношення білків, жирів та вуглеводів у обраних продуктах та мінімізації вартості продуктового кошика.
Рис. 2. Список продуктів раціону на добу.
Список використаних джерел:
1.What are the benefits of eating healthy. Medical News Today - Articles. URL: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322268 (дата звернення: 23.03.2023).
2.Type 2 diabetes. Mayo clinic - Patient Care & Health Information. URL: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/symptoms-causes/syc -20351193 (дата звернення: 23.03.2023).
3.Швець О.В. Дієта при цукровому діабеті 2-го типу. Рекомендації для пацієнтів. Кафедра внутрішньої медицини №3 та ендокринології ХНМУ. URL: http://vnmed3.kharkiv.ua/wp-content/uploads/2014/05/diabetes2_diet.pdf (дата звернення: 24.03.2023).
4.Калмикова Ю.С. Особливості лікувального харчування при цукровому діабеті. Педагогiка, психологiя та медико-бiологiчнi проблеми фiзичного виховання i спорту. 2013. Т. 17, № 1. С. 30–31.
|