Актуальність. На якість нашого життя, і в тому числі здоров'я, впливає безліч різних факторів: навколишнє середовище, спосіб життя, звички та, звичайно ж, їжа. Як говорив Гіппократ: "Ми є те, що ми їмо!" - і справді, кожен продукт у нашому раціоні так чи інакше впливає на стан нашої шкіри. За різними епідемічними даними на частку запалень пов'язаних з дисбалансом у раціоні припадає від 35% до 50%, і далеко не кожен пацієнт дерматолога чи косметолога про це замислюється.
Мета: визначити, перелік продуктів харчування, які здатні негативно впливати на стан шкіри, і розробити рекомендації щодо профілактики розвитку дерматитів.
Матеріали та методи. При вивченні мною впливу гігієни харчування людини на стан шкіри було проведено анкетування 210 респондентів (жінок – 154; чоловіків – 56) віком 18-45 років (середній вік – 23,5) (таб.1).
Таб.1 (росподілення респондентів за віком)
Результати. В результаті опитування виявилося, що 54% мають явно видимі проблем зі шкірою, з яких 10,4% вважають, що це пов’язано з неправильним доглядом, 13,6% вважають, що висипання пов’язані з гормональним фоном організму, а 30% виявили зв’язок між їх харчуванням і кількістю запальних елементів на обличчі (таб.2). Загалом 71% опитаних, час від часу вживають нездорову їжу, таку як фаст-фуд, солодощі і смажені продукти харчування, а 14,3% взагалі не звертають уваги на свій раціон.
Таб.2 (опис скарг респондентів )
На жаль, у сучасних реаліях дотримуватися режиму та правильності харчування досить важко, але навіть за таких умов можна обмежити вживання харчових продуктів, які негативно впливають на стан шкіри обличчя. Але першочергово в цьому питанні потрібно з’ясувати, чи розуміють респонденти які саме це продукти. Для цього було проведено опитування з метою встановлення, які продукти харчування присутні в раціоні опитаної частини населення. Загалом більшість (98,1%) обирає овочі (частіше зелені), фрукти, рибу, горіхи, крупи, надає перевагу вареним та запеченим стравам, а не смаженим (таб.3). Але 31% помиляються і недооцінює вплив молочних і молочнокислих продуктів на стан шкіри.
Таб.3 (продукти харчування, які, на думку респондентів, позитивно впливають на стан шкіри)
Це питання вивчали дерматологи з Нью-Йоркської медичної школи. Вони дізналися, що молоко підвищує рівень фактору зростання ІФР-1 в організмі, він у свою чергу сприяє збільшенню рівня шкірного сала, що створює закупорки у фолікулах (стаття в «MedicalNewsToday»). Після цього процесу в фолікулі створюється середовище, сприятливе для розвитку більшої частини бактерій, що і є однією з причин шкірних запалень. Також розповсюдженою помилкою є виключення з раціону тільки молока, так як люди часто упускають той факт, що молоко міститься в таких привички в нашому повсякденному житті речах як: лате, сири, різноманітні соуси і так далі. До будівництва свого раціону потрібно підходить доцільно і розглядати його з усіх боків свого життя.
Висновки. З аналізу зібраної інформації можна зробити висновок, що причиною значною кількісті запалень на шкірі в опитаних мною людей, тобто 30%, є помилки у складанні щоденного раціону. Тобто у кожного третього дисбаланс у харчуванні викликає негативні прояви на шкірі. Це насамперед відображає те, що більша частина з цих 30% просто не інформована у цьому питанні і потребує кваліфікованого аналізу їх харчування.
Список використаних джерел:
1. Вживання молока може викликати акне, URL : https://medpravda.ua/ua/pub_1897
2. Dairy and acne: What is the relationship, URL: https://www.medicalnewstoday.com/articles/dairy-and-acne
3. How nutrition plays a role in skin health, URL : https://enclaire.in/article/how-nutrition-plays-a-role-in-skin-health
________________________
Науковий керівник: Шанигін Антон Вікторович, Одеський національний медичний університет, м. Одеса, Україна
|