:: ECONOMY :: М’ЯСНА ТА РИБНА ПРОДУКЦІЯ ЯК ФАКТОР ПОШИРЕННЯ БОТУЛІЗМУ В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ УКРАЇНИ :: ECONOMY :: М’ЯСНА ТА РИБНА ПРОДУКЦІЯ ЯК ФАКТОР ПОШИРЕННЯ БОТУЛІЗМУ В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ УКРАЇНИ
:: ECONOMY :: М’ЯСНА ТА РИБНА ПРОДУКЦІЯ ЯК ФАКТОР ПОШИРЕННЯ БОТУЛІЗМУ В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ УКРАЇНИ
 
UA  RU  EN
         

Світ наукових досліджень. Випуск 36

Термін подання матеріалів

17 грудня 2024

До початку конференції залишилось днів 0



  Головна
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
Календар конференцій
Архів
  Наукові конференції
 
 Лінки
 Форум
Наукові конференції
Наукова спільнота - інтернет конференції
Світ наукових досліджень www.economy-confer.com.ua

 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше

 Наша кнопка
www.economy-confer.com.ua - Економічні наукові інтернет-конференції

 Лічильники
Українська рейтингова система

М’ЯСНА ТА РИБНА ПРОДУКЦІЯ ЯК ФАКТОР ПОШИРЕННЯ БОТУЛІЗМУ В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ УКРАЇНИ

 
19.01.2023 12:41
Автор: Авраменко Наталія Олексіївна, кандидат ветеринарних наук, доцент, Полтавський державний аграрний університет; Омельченко Ганна Олексіївна, кандидат ветеринарних наук, доцент, Полтавський державний аграрний університет
[20. Ветеринарні науки;]


ORCID: 0000-0002-1920-5757 Natalia Avramenko

ORCID: 0000-0001-9389-8400 Anna Omelchenko


Ботулізм не відноситься до числа інфекційних хвороб, які часто зустрічаються, проте його важкий перебіг, труднощі діагностики в перші дні захворювання і висока летальність не дозволяють ставитися до цієї проблеми як до другорядної. Випадки ботулізму в Україні реєструються щорічно. На всій території є регіони з чітко визначеними ландшафтними особливостями, де ймовірність виникнення спалахів дуже висока. Основними територіями ризику є південно-східний та західний регіони України і Черкаська область. У північних та південних регіонах України захворювання на ботулізм зустрічаються рідко. У групі ризику виділено наступні продукти харчування, з якими пов’язані випадки захворювання на ботулізм: консервовані м’ясні вироби та рибопродукти, консерви та пресерви, спеції, вироби з птиці, продукція, упакована під вакуумом, кулінарні вироби [1, 2, 3].

Ретроспективний аналіз захворюваності на ботулізм за 2002-2022 роки в Полтавській області  показує, що захворюваність реєструвалася практично щорічно. За результатами аналізу оперативних повідомлень Держпродспоживслужби, відзначається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм. Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції, зокрема промислового виробництва, придбаної в місцях організованої торгівлі, супермаркетах та інших торгівельних об’єктах.

На Полтавщині існувала потужна рибопереробна галузь, і жодного випадку ботулізму, пов’язаного із промисловим виробництвом в'яленої та вудженої риби за ці роки зареєстровано не було. Держава ретельно перевіряла виробників. Існував потрійний контроль: виробничий, ветеринарної та державної санітарно-епідеміологічної служби. На сьогодні все це зруйновано, що породило безвідповідальність бізнесу і незахищеність інтересів споживачів. Переважна більшість випадків ботулізму по Полтавській області (71%) була пов’язана із вживанням в'яленої та копченої риби домашнього виготовлення; м'ясних консервів домашнього виготовлення – 20%; м’ясопродуктів, виготовлених в домашніх умова – 8%, а також були поодинокі випадки харчових отруєнь на ботулізм при домашньому консервуванні грибів (1 %).

Основна причина загострення ситуації із захворюваністю на ботулізм  коїться в недотриманні технології виробництва, зберігання і реалізації  харчових продуктів, втрата культури виробництва, коли інтереси бізнесу затьмарюють гарантії безпеки споживачів, нехтування правилами санітарії та гігієни. Інша причина - накладений частковий мораторій на перевірку об’єктів виробництва, коли супермаркети й інші реалізатори харчових продуктів могли перевірятися лише 1 раз на 5 років, а підприємства з переробки рибної продукції тільки раз на 3 роки. Через російську військову  агресію, масові руйнування інфраструктури, припинення проведення планових заходів державного нагляду (контролю) операторів ринку, особливо з настанням літнього сезону збільшує ризик ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації щодо гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь.

Список використаних джерел:

1. Кравцова О. Л., Яненко У. М., Марчук О. О., Сорокіна Н. Г., Кос’янчук Н. І. (2020). Вивчення епідеміологічної ситуації в Україні щодо ботулізму. Український часопис ветеринарних наук, 11(2): 63–71, https://doi.org/10.31548/ujvs2020.02.006

2. Tryhlib, V. I., Palatna, L. O., Vygovska, O. V., Trohimovych, L. P. & Arseneva, N. V. (2016). Botulizm: osoblyvos perebihu. Vypadky z praktyky [Botulism: features of the course. Case studies]. Novos medycyny i farmacii, 12:588. (in Ukrainian)

3. Яненко У. М., Кос’янчук Н. І., Сорокіна Н. Г. Ботулізм – небезпечна токсикоінфекція // Збірник тез Міжнародної науково-практичної конференції «Освітньо-наукові аспекти контролю інфекційних хвороб тварин в Україні», 28 листопада 2019 року, Науково-методичний центр ВФПО. Київ, 2019. С. 79-82.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter


 Інші наукові праці даної секції
ЕПІЗООТОЛОГІЯ ТРИХУРОЗУ ОВЕЦЬ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ
30.01.2023 14:56
ОТРИМАННЯ МЕЗЕНХІМАЛЬНИХ СТОВБУРОВИХ КЛІТИН З КІСТКОВОГО МОЗКУ П’ЯТИДОБОВОЇ СТЕГНОВОЇ КІСТКИ КОНЯ ПІСЛЯ ЗАБОЮ
30.01.2023 01:09
ВМІСТ ПАЛЬМІТИНОВОЇ КИСЛОТИ У ЛІТНІЙ ТА ЗИМОВИЙ ПЕРІОД У КОРІВ ЗАЛЕЖНО ВІД ТОНУСУ АВТОНОМНОЇ НЕРВОВОЇ РЕГУЛЯЦІЇ
16.02.2023 13:46




© 2010-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.economy-confer.com.ua обов’язкове!
Час: 0.405 сек. / Mysql: 1599 (0.327 сек.)