:: ECONOMY :: ВИЗНАЧЕННЯ МАСОВОЇ ЧАСТКИ САХАРОЗИ У ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБАХ :: ECONOMY :: ВИЗНАЧЕННЯ МАСОВОЇ ЧАСТКИ САХАРОЗИ У ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБАХ
:: ECONOMY :: ВИЗНАЧЕННЯ МАСОВОЇ ЧАСТКИ САХАРОЗИ У ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБАХ
 
UA  RU  EN
         

Світ наукових досліджень. Випуск 36

Термін подання матеріалів

17 грудня 2024

До початку конференції залишилось днів 0



  Головна
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
Календар конференцій
Архів
  Наукові конференції
 
 Лінки
 Форум
Наукові конференції
Наукова спільнота - інтернет конференції
Світ наукових досліджень www.economy-confer.com.ua

 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше

 Наша кнопка
www.economy-confer.com.ua - Економічні наукові інтернет-конференції

 Лічильники
Українська рейтингова система

ВИЗНАЧЕННЯ МАСОВОЇ ЧАСТКИ САХАРОЗИ У ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБАХ

 
26.07.2022 09:59
Автор: Муквич Владислава Юріївна, студентка, Сумський державний університет, м. Суми; Пономарьова Людмила Миколаївна, кандидат хімічних наук, доцент кафедри теоретичної та прикладної хімії, Сумський державний університет, м. Суми; Іванова Оксана Іванівна, вчитель Харківської гімназії № 86, м. Харків
[22. Хімічні науки;]


ORCID ID 0000-0002-1637-3229 (Пономарьова Л.М.)


ORCID ID 0000-0003-3994-3543 (Іванова О.І.)

До органічних поживних речовин належать жири, білки, вуглеводи та вітаміни. Вуглеводи – основне джерело енергії і необхідні для підтримки життєдіяльності організму. Вони займають перше місце у раціоні харчування людини по масі та калорійності. Рекомендоване споживання становить 250-350 г на добу. Одним із основних джерел вуглеводів в раціоні людини є вживання хлібобулочної продукції. Мета даної роботи – встановити вміст сахарози в хлібобулочних виробах різного виду. 


Сахароза – дисахарид, що складається із залишків глюкози і фруктози. У результаті утворення сахарози вільні функціональні групи фруктози і глюкози зв’язуються, тому дисахарид не містить вільної альдегідної групи. У промисловості може використовуватися як і сахароза, так і продукт її гідролізу – інвертний цукор, а також цукрозамінювачі. Перевагою використання сахарози є її вартість. Перевага використання інвертного цукру та цукрозамінників полягає в збільшені терміну придатності виробів та зменшенні витрат цукру. Однак, відмінності у властивостях і якостях таких речовин, як цукор і замінники цукру дозволяють надати покупцеві вибір хлібобулочних виробів, які відповідали б його потребам: зі зниженою калорійністю, що підходять для дієтичного харчування [1]. 

Для визначення вмісту сахарози у хлібобулочних виробах ми використали метод Шорля або прискорений йодометричний метод. Принцип полягає в послідовному відновленні двовалентного Купруму відновними цукрами за схемою [2]:

Сu2+ + 1e-→ Cu+

Потім залишки двовалентного Купруму обробляють розчином KI

2Cu2+ + 2KI → 2Cu+ +  I2 + 2K+

Молекулярний йод титрують тіосульфатом

J2 + 2S2O32– ↔2J- + S4O62–

Кількість двовалентного Купруму, відновлений цукром, визначають різницею кількості тіосульфату, витраченого на титрування контрольного і досліджуваного розчинів. За різницею двох об’ємів знаходять еквівалентну кількість цукру в досліджуваному зразку.

Робоча формула:





де a – кількість сахарози в об’ємі витяжки, мг; Vk – об’єм мірної колби, см3; m – маса наважки, г; VR – об’єм гідролізату, см3; 50 – об’єм витяжки, взятий для гідролізу сахарози, см3; 100 – об’єм мірної колби, взятої для гідролізу сахарози, см3; 1000 – переведення міліграм у грами; W – масова частка вологи в досліджуваному продукті, %.



Під час експерименту було досліджено 5 зразків хлібобулочних виробів, придбаних у торгівельній мережі м. Суми. Отримані результати: Хліб «Пшенично-висівковий» 6,275 %; Хліб «Гірчичний» 6,864 %; Хліб «Прибалтійський» 7,652 %; Лаваш «Вірменський» 3,157 %; Хліб «Тостовий солодовий» 5,967 %. Отже, найбільший вміст сахарози зафіксовано для хліба із суміші житнього та пшеничного борошна «Прибалтійський» (ТМ Сумська паляниця), а найменший – для виробу лаваш «Вірменський» (ТМ Київхліб). Отримані результат будуть корисні для планування свого щоденного раціону.



Список використаних джерел:



1. Використання замінників цукру у виробництві хлібобулочних виробів // Інтернет-ресурс https://pk.harchovyk.com/vykorystannya-zaminnykiv-czukru-u-vyrobnycztvi-hlibobulochnyh-vyrobiv/ 



2. Химические методы определения сахаров // Інтернет-ресурс https://studbooks.net/2279796/matematika_himiya_fizika/himicheskie_metody_opredeleniya_saharov 






Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter




© 2010-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.economy-confer.com.ua обов’язкове!
Час: 0.317 сек. / Mysql: 1599 (0.257 сек.)