Природна міграція населення, а особливо останні зміни на геополітичній арені призвели до значного збільшення мусульманського та іудейського населення на території Центральної Європи, в тому числі і в Україні. Туризм також диктує свої правила, і якщо раніше спостерігався масовий туризм з України в арабські країни, то зараз, присутня і яскраво виражена зворотна тенденція Крім того, виросла зацікавленість фермерських господарств у збуті своєї продукції на територій іудейських та мусульманських країн. Саме тому сертифікація продукції за релігійними стандартами набирає все більших обертів.
Крім того, виробники розуміють, що сертифікат камерності чи халяльності продукції це пропуск на західні ринки збуту, адже така продукція апріорі є екологічно чистою і не містить шкідливих домішок. Варто зазначити, що поширення халяльних продуктів призвело до розширення кошерних, оскільки кошер має більше заборон і обмежень, ніж халяль. Як говориться, все кошерне може бути халяльним, але не все халяльне буде кошерним [2].
Що потрібно для того, щоб отримати сертифікат Halal?
Для продукції тваринництва є ряд умов відповідності для халяльних продуктів. Перш за все повністю заборонено використання у виробництві:
• Падалі або мертвечини.
• М’яса свиней.
• Крові та субпродуктів.
• М’яса хижаків, в тому числі і хижих тврин.
• М’яса собак, ослів чи мулів.
• Забій тварин недопустимим способом, наприклад струмом чи оглушуючим ударом [3].
Заборона стосується не лише основних продуктів, але й всіх добавок і наповнювачів. Забій тварини повинна проводити обов’язково віруюча в Бога людина, одна не обов’язково це має бути мусульманин. Також заборонено використання будь-якого алкоголю. Сертифікат Halal можна отримати, якщо продукція відповідає наступним світовим стандартам:
• стандарт CAC/GL 1-1979 «Про приготування харчового продукту відповідно до релігійних звичаїв та ритуалів»
• стандарт CAC/GL 24-1997 «Загальні методичні вказівки відносно арабського терміну «HALAL» (дозволено)» [2].
Стандарт Kosher отримати набагато складніше, ніж Halal. Крім того, відсоток браку при виробництві продукції може становити 30-40%, що робить таке підприємництво високозатратним та ставить під сумнів його окупність. Саме тому, часто виробники, які цілеспрямовано займаються сертифікацією за релігійними стандартами подають заявки на отримання одразу обох сертифікатів. Таким чином продукція, що не була визнана кошерною з легкістю отримує сертифікат халяльності.
Яка ж продукція відповідає поняттю кошерна?
В Торі описано більше 50 правил, які регламентують кошерність. Стосуються вони не лише їжі, але й косметики, товарів для дому, та багатьох інших продуктів. В першу чергу варто розуміти, що жоден товар виготовлений з вечора п’ятниці до вечора суботи (шабат) не може бути кошерним. Однак, таке тлумачення використовують на практиці лише ортодоксальні єврейські общини. Тим не менш м’ясна продукція має відповідати наступним критеріям:
• виключно натуральний склад продуктів, без будь-яких добавок синтетичного походження.
• М'ясо ссавців, які одночасно є і жвачними і парнокопитними, відповідно виключається м’ясо свиней, коней, верблюдів.
• Під заборону потрапляє також 24 види птахів, але дозволено вживання м’яса курей, качок, гусей та індиків.
• Під час забою має бути правильно злито кров тварини, також не повинні пошкодитися внутрішні органи. Тварина в момент смерті не повинна відчувати страждань.
• Забій має проводити спеціально навчений рабин – шойхет.
• Риба має обов’язково мати луску і плавники, що виключає використання осетрових риб, вугрів та похідних від них.
• Під забороною всі морепродукти та ракоподібні.
• Також виключається м'ясо хижаків, вживання комах (крім кількох видів саранчі), плазунів і земноводних [1].
Тим не менш незважаючи на всі складнощі, отримання сертифікатів кошерності та халяльності визначають як економічно правильний крок, направлений на підвищення якості продукції в цілому, розширення ринків збуту та збільшення прибутків. Спостерігається підвищений попит на кошерні та халяльні продукти не лише зі сторони віруючих людей, алей представників середнього класу, які сукають в першу чергу кісні і натуральні продукти.
Список використаних джерел:
1. 5 важных фактов о кошерных продуктах Израиля https://gurmantur.com/evropa/israil/koshernye-produkty
2. Особливості сертифікації продуктів харчування відповідно до стандартів «Халяль» Передрій О.І. Товарознавчий вісник. №10. 2017.
3. Халяль для всех А. Г. Бучинская Мясные технологии. 2011. № 12. С. 63-64.
|