Під час проведення стратегічного аналізу першим кроком є визначення стратегічних зон господарювання (СЗГ). Порядок виділення СЗГ, запропонований І. Ансоффом, наступний [1]. Цей процес починається з визначення потреб, які потрібно задовольняти, потім переходять до питання про технології та до аналізу типів клієнтів. Різні категорії клієнтів (кінцеві споживачі, промислові підприємства, державні установи) зазвичай розглядаються як різні СЗГ. Наступна ознака - географія потреб. У межах однієї країни можливі регіональні відмінності, які повинні враховуватися, в той же час, якщо виявляється, що параметри і перспективи майже збігаються в двох або більше країнах, можна розглядати їх як єдину СЗГ.
Звертаємо увагу що є ознаки, які впливають на виділення певного сегменту в окрему СЗГ: різні темпи зростання ринку, різні основні конкуренти, відмінна споживацька поведінка тощо.
Виділення СЗГ – це процес стратегічного сегментування. Від його деталізації залежить рівень якості розробки стратегії в цілому. Саме тому це важливий етап. На практиці часто розробники розгублюються, якщо підприємство виробляє монопродукт.
Розглянемо застосування даної методики на прикладі ТОВ «Кривоозерська харчосмакова фабрика». Сьогодні ТОВ «Кривоозерська ХСФ» – одне з потужних підприємств півдня України, а його «візитна картка» – природна мінеральна вода «Кривоозерська» – заслужено завоювала визнання всієї країни.
ТОВ «Кривоозерська харчосмакова фабрика» і ТМ «Кривоозерська» утримують лідируючі позиції в сегменті мінеральних вод південного регіону України. Асортимент представлено такою продукцією: мінеральна вода “Кривоозерська” сильногазована (об`єм: 2.0 л, 1.5 л, 1.0 л, 0.5 л), мінеральна вода «Кривоозерська» слабогазована (об`єм: 2.0 л, 1.5 л, 1.0 л, 0.5 л), мінеральна вода «Кривоозерська» негазована (об`єм: 9.0 л, 6.0 л, 1 галон, 2.0 л, 1.5 л, 1.0 л, 0.75 л, 0.5 л) [2].
На перший погляд, продукція ТМ «Кривоозерська» є монопродукт – вода. Проте, за першою ознакою «потреба» доцільно визначити чотири сегменти.
Перший – це вода, як продукт, що допомагає споживачу втамувати спрагу в будь-якому місці.
Другий – це вода у спеціальній пляшці зі зручною кришкою, що дозволяє пити, не відкручуючи кришечку. Це зручно, коли одна рука зайнята. Позиціонується як вода для споживання під час тренувань, поїздок велосипедом тощо.
Третій – вода для споживання вдома або офісі для втамування спраги – для споживачів, що не бажають вживати водопровідну або кип’ячену воду.
Четвертий - вода для приготування їжі та напоїв вдома та в офісі.
За технологічними особливостями єдина відмінність – це ступінь насичення води СО2. Традиційно на ринку України є три категорії: негазована, слабогазована та сильногазована. Для другого та четвертого сегменту відноситься лише негазована вода, а для першого та третього – всі три категорії. Сегментування за даною особливістю є недоцільним.
За типом клієнта: продукція даної торгової марки не фокусується на певних сегментах, основний покупець – кінцевий споживач.
За географічною ознакою – збут даної продукції відбувається у межах України, як і конкуренція на даному ринку.
Таким чином, для подальшого аналізу та розробки конкурентних та функціональних стратегій визначено чотири СЗГ:
СЗГ №1 – вода у пляшках об’ємом 0,5 літра, негазована, слабогазована, сильногазована – «зручно під рукою»;
СЗГ №2 – вода у пляшках обсягом 0,75 літри, негазована – з спеціальною кришкою для зручності «зручно спорт»;
СЗГ №3 – вода у пляшках обсягом 1, 1,5 та 2 літри, негазована, слабогазована, сильногазована – «додому та в офіс»;
СЗГ №4 – вода у ємкостях обсягом 3,785, 6 та 9 літрів, негазована – «приготування їжі».
Наступний крок – проведення стратегічного аналізу за спеціальними методиками (портфельний аналіз, SWOT, SNW-аналіз тощо) та розробка конкурентних і функціональних стратегій для кожної СЗГ. Такий підхід дозволить врахувати особливості діяльності в кожній СЗГ, ефективно розподіляти і використовувати наявні ресурси та вчасно приймати обґрунтовані стратегічні рішення.
Список використаних джерел:
1. The New Corporate Strategy. H.Igor Ansoff. John Wiley & Sons, 1988. - 241 pages.
2. Офіційний сайт ТОВ «Кривоозерська харчосмакова фабрика». Режим доступу: https://krivoozerska.ua
|