Важливою характеристикою експортної діяльності являється її товарна структура. Значну частину в експорті товарів з України складає агропродовольча продукція. Це один з небагатьох видів товарів, експорт яких зріс за період 2013-2018 рр. з 16930 млн. дол. до 18612 млн. дол., а їх частка в загальному експорті товарів, відповідно, з 27,2 % до 39,3 %. З 2014 р. агропродовольча продукція стає головним експортним товаром України, що свідчить про певні негативні процеси в економіці держави. Наприклад, в Європейському Союзі, що є світовим лідером по експорту продовольства доля сільськогосподарської сировини та продуктів харчування в загальному обсязі європейського експорту складає сім відсотків. Цей сегмент займає лише четверте місце по вартості експортних товарів після машин, обладнання, хімічної продукції та ліків [1]. Проте в ряді областей України частка агропродовольчої продукції в товарному експорті набагато більша, ніж в цілому по державі. До таких областей і належать області Причорномор’я – Миколаївська, Одеська та Херсонська (табл. 1)
В усіх областях Причорномор’я темпи зростання експорту агропродовольчої продукції перевищують збільшення всього товарного експорту. В результаті цього частка агропродовольчої продукції в товарному експорті поступово зростає з 59,8 % в 2015 р. по областях Причорномор’я до 69,5 % в період 2017-2018 рр. Саме агропродовольчі товари в значній мірі визначають як обсяги, так і динаміку всього товарного експорту, а також величину сальдо. Від товарообороту агропродовольчої продукції в областях Причорномор’я отримується значне додатне сальдо, що перекриває від’ємне сальдо по інших товарах. Так, за період 2017-2018 рр. сальдо від торгівлі товарами по областях склало (млн. дол.): Миколаївська – 2492, Одеська – 460, Херсонська 29 і в тому числі від реалізації агропродовольчої продукції, відповідно: 2602, 1734, 320.
Товарна структура експорту відображає рівень розвитку економіки регіону, напрями спеціалізації, вказує на можливості зростання експорту за рахунок тих чи інших товарів (табл. 2)
Дані табл. 2 свідчать, що в товарній структурі абсолютно більшу частину експорту в областях складають різні види сільськогосподарської продукції (розділи I і II). Якщо по Україні сільськогосподарські товари складають 59,6 % агропродовольчої продукції, то по областях Причорномор’я цей показник значно більший: Миколаївська – 90,1; Одеська – 66,0; Херсонська – 70,2. Продукція харчової промисловості в товарному експорті характерна лише для Одеської області – 34,0 % із сумою в 408 млн. дол., що пояснюється досить розвинутими в порівнянні з іншими областями певними галузями. В 2018 р. з області було експортовано: олія соняшникова – 296,1 тис. т, вина виноградні – 44087 т, соки – 7094 т на загальну суму 254 млн. дол., або 62,3 % товарів третього та четвертого розділів продукції відповідно до УКТЗЕД.
В основному ж з областей експортуються продукти рослинного походження, і головним чином товарної групи 10 «Зернові культури» та 12 «Насіння і плоди олійних культур». В 2018 р. Миколаївська область експортувала продукції цих товарних груп на суму 1281,1 млн. дол., а Одеська – 685,7 млн. дол., або, відповідно, 88,2 % та 57,1 % агропродовольчого експорту. Номенклатура експортованих культур досить обмежена – це переважно пшениця, ячмінь, кукурудза, соя та ріпак. Переважання в експорті сільськогосподарських товарів саме продуктів рослинництва в областях Причорномор’я, що між іншим характерно й для торгівлі України, пояснюється структурою сільськогосподарського виробництва, в якому переважає саме продукція рослинництва. В останні роки в областях регіону частка тваринництва знаходиться в межах 17,6-20,0 % в той час як по Україні в цілому 27,3-29,7. В цих областях практично відсутні потужні тваринницькі комплекси, особливо в галузі птахівництва, що характерно для таких областей як Вінницька, Дніпропетровська, Київська, Черкаська і завдяки чому Україна стає одним з світових лідерів по експорту м’яса та їстівних субпродуктів свійської птиці. Так, в 2018 р. виробництво м’яса птиці по областях України склало (тис. т): Вінницька – 309,0; Дніпропетровська – 203,6; Київська – 141,9; Черкаська – 278,4; Миколаївська – 5,9 ; Одеська – 2,3; Херсонська – 5,1. До того ж в останні роки спостерігається тенденція до зменшення виробництва м’яса птиці в областях Причорномор’я. Незначними у порівнянні з іншими товарами в областях є експорт молока та молочних продуктів. Так, в Одеській області за 2018 р. було експортовано молока та молочних продуктів – 303 т, масла вершкового 488 т, сиру – 103 т на загальну суму 2332 тис. дол., що складає 18,1 % продуктів тваринного походження та 0,2 % агропродовольчого експорту області. Причина такої ситуації – недостатнє з точки зору забезпечення потреб внутрішнього ринку і експортних поставок виробництво молока. В 2018 р. серед областей України за обсягами виробництва молока всіх видів області Причорномор’я зайняли такі місця: Миколаївська – 17, Одеська – 16, Херсонська – 20. Масштаби виробництва в областях м’яса та молока пояснюють причину невеликих обсягів експорту та не дають підстав сподіватися на суттєве зростання експорту найближчим часом.
Висновки:
1. В товарному експорті областей Причорномор’я більше половини виручки приходиться на агропродовольчі товари.
2. Експорт агропродовольчих товарів формує значний обсяг додатного сальдо, що дає можливість покривати збитки в торгівлі іншими товарами.
3. Товарна структура показує, що більше 60 % експорту агропродовольчих товарів складають продукти рослинного походження – пшениця, ячмінь, кукурудза, соя і ріпак.
4. Аналіз товарної структури свідчить про низький рівень товарної диверсифікації – експорт забезпечується за рахунок зернових, олійних культур та соняшникової олії.
5. Зростання експорту живих тварин і продуктів тваринного походження можливе за умов суттєвого зростання в областях Причорномор’я виробництва м’яса та молока.
Список використаних джерел:
1. Евросоюз стал мировым лидером по экспорту продовольствия [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://finance.bigmir.net/news/economics/49145-Evrosouz-stal-mirovim-liderom-po-eksporty-prodovolstviya
2. Державна служба статистики України. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/
|