Результативність діяльності аграрних підприємств оцінюєть як в частині збільшення прибутку так і в частині підвищення використання ресурсного потенціалу та мінімізації витрат на виробництво одиниці якісної сільськогосподарської продукції. Досягти значної ефективності виробництва можна за допомогою інтенсивного та екстенсивного типу розвитку.
Екстенсивний тип розвитку застосовується тоді, коли підприємства отримують приріст продукції лише шляхом приросту ресурсів.Так в аграрному секторі цей приріст можливий за рахунок зільшення площі ріллі і пасовищ в рослинництві та збільшення поголів’я худоби і птиці у тваринництві. Якщо приріст продукції підприємство одержує лише завдяки підвищенню ефективності використання авансованого капіталу, то в ньому сформувався інтенсивний тип розвитку як найефективніший серед інших типів відтворення. Інтенсифікація виробництва аграрних підприємств досягається за рахунок збільшення виходу високоякісної продукції в розрахунку на одиницю земельної площі або на одну голову худоби [1].
Оскільки збільшення обсягів виробництва за рахунок постійного збільшення ресурсів неможливе, особливо в аграрному секторі, то сучасні вчені-економісти схиляються до думки, що інтенсивний шлях розвитку виробництва є більш ефектвним. Більшість дискусій зосередженні на методах розрахунку показників інтенсифікаціїі виробництва. Ці питання в своїх працях рохглядали українські економісти-аграрники: В. Андрійчук, М. Вітков, П. Гайдуцький, Я. Гацура, О. Гудзинський, В. Горкавий, І. Дергач, І. Кириленко, П. Макаренко, Л. Мармуль, В. Месель-Веселяк, В. Олійник, П. Саблук, М. Світков та інші [4].
Інтенсифікація виробництва являє собою процес суспільного виробництва, який ґрунтується на використанні найбільш ефективних засобів і предметів праці, висококваліфікованої робочої сили, застосуванні новітніх форм і методів організації праці, запровадженні досягнень науково-технічного прогресу тощо. Оскільки інтенсифікація складний економічний процес, то його необхідно розглядати комплексно із використанням натуральних і вартісних показників. Їх можна представити у вигляді схеми (рис.1)
У системі показників результативної концепції інтенсифікації найважливішим, що характеризує її рівень, є кількість виробленої валової продукції в розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь [3].
Рівень концентрації живої та уречевленої праці в розрахунку на одиницю площі сільськогосподарських угідь характеризує ступінь інтенсивності використання землі. Цей показник визначається як сума основних виробничих фондів сільськогосподарського призначення та поточних виробничих витрат (без амортизації) в розрахунку на одиницю площі сільськогосподарських угідь. Його визначають за формулою:
Рівень насичення підприємства засобами виробництва підтверджує не лише виробничу потужність підприємства, а й його можливість раціонально використовувати оборотні фонди в процесі виробництва:
Сума поточних витрат, у які введено частину основних фондів у вигляді амортизаційних відрахувань, і сума оборотних фондів у грошовому виразі, спожитих у процесі виробництва в розрахунку на один гектар площі сільськогосподарських угідь, дає змогу повніше розкрити основний показник рівня інтенсифікації:
Крім вартісних показників, для оцінки рівня інтенсифікації використовують систему натуральних. До них включається:
- енергонасиченість – кількість енергетичних потужностей (к.с.) у розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь;
- кількість внесених мінеральних і органічних добрив у розрахунку на один гектар ріллі;
- кількість спожитої електроенергії (кВт-год) на виробничі цілі в розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь;
- обсяг виконаних тракторних робіт у розрахунку на один гектар ріллі;
- ступінь меліорації земель;
- питому вагу площі посіву сортовим насінням у структурі посівів;
- питому вагу породного поголів'я в структурі стада;
- витрати кормів у розрахунку на одну голову тварин;
- рівень комплексної механізації виробничих процесів у тваринництві;
- витрати на племінну роботу.
Розрахунок наведених показників дає змогу планувати зміну факторів, які впливають на інтенсифікацію виробництва, а в результаті можна прогнозувати зміну ефективності діяльності вього підприємства.
Література:
1. Андрійчук В. Г. Економіка аграрних підприємств: Підручник. – 2-ге вид., доп. і перероблене. / В. Г. Андрійчук. – К.: КНЕУ, 2002. – 624 с.
2. Березівський П.С. Напрями інтенсифікації розвитку сільськогосподарських підприємств / Березівський П.С., Особа Н.П., Березівський З.П. // Економіка АПК. – 2009. – № 6. – С. 18-25
3. Горбонос В.Ф., Черевко Г.В., ПавленчикН.Ф., Павленчик А.О. Економіка підприємств: Підручник– К.: Знання, 2010. – 463 с.
4. Русанова Г.М., Романкова О.М. Інтенсифікація виробництва як напрям підвищення результативності аграрних підприємств // інтернет-ресурс www.pdaa.edu.ua/sites/default/files/nppdaa/5.2/266.pdf
|