Оскільки населення Землі постійно зростає, відповідно, збільшується також потреба в продуктах харчування. Тому одні науковці вважають, що незабаром планета не зможе прогодувати всіх людей. Інші, навпаки, стверджують, що жодної проблеми з їжею для людей немає, потрібно лише розробити нові способи культивування рослин із усіма можливими технологічними ресурсами та засобами, щоб отримувати більше біомаси за одиницю часу. Причому рослини потрібні не лише людям, а й тваринам, яких вирощує людина для своїх потреб, особливо – для великої рогатої худоби.
Ризики, пов’язані із недостатньою кількістю угідь для вирощування продуктів харчування та нестачею їх для усіх людей, дають поштовх до пошуків нових технологічних рішень цієї проблеми. Метою дослідження є розвиток перспектив і шляхи розвитку нового технологічного підходу до вирощування продуктів харчування у межах міста.
Стратегічні перспективи комп’ютеризованого високотехнологічного міського аграрного господарства передбачають різні сценарії його розвитку та дають змогу розглянути альтернативні шляхи вирішення соціально-економічних проблем. Варто зазначити, що три перспективи: економічна, соціальна, екологічна, зазвичай, не є взаємовиключними, тому на практиці більшість підходів до розвитку міського аграрного господарства базуватимуться на конкретному поєднанні трьох напрямків, приділяючи різну увагу певній перспективі в певних місцях і з певними категоріями населення та інша перспектива в інших частинах території міста та інших учасників.
Майже будь-який урожай можна вирощувати у вертикальній фермі, наскільки це передбачено усіма необхідними умовами [1]. При плануванні проекту вертикальної ферми потрібно продумати про набір рослин, вибір яких від того, котрі рослини краще вирощувати в приміщенні. Через обмеження, пов’язані з висотою, певні види рослин, які ростуть як дерева, наприклад, банани, оливки, авокадо та горіхи, важко вирощувати всередині приміщень. Найпоширенішими продуктами, що зараз виробляються у вертикальних господарствах, є салат, листкова зелень, трави, полуниця та огірки. Також доцільно вирощувати рослини, які будуть використовуватися як рослинні ліки [2]. Автоматизація виробництва продуктів харчування - не новинка. Цією проблемою займаються як приватні компанії, так і наукові організації. У такій системі повторно використовується майже 100% води, для освітлення потрібні лише економні лампи денного світла. Постійна участь людей в роботі ферми теж не потрібна - більшість процесів налагоджено і автоматизовано.
Вертикальні ферми переважно побудовані на принципі аквапоніки, система якої відображена на рис.1.
Високотехнологічна вертикальна ферма може охоплювати одночасно як рибне господарство, яке допомагає позбавитися від відходів і виступає джерелом поживних речовин рослин, так і виробництво продуктів харчування. Комп’ютеризація вертикальної ферми допоможе впоратись із проблемою сучасного сільського господарства та допомагає підвищити соціально-економічний рівень у регіоні, де такі ферми впроваджені.
Комп’ютеризовані вертикальні ферми характеризують новий підхід до вирощування рослин. Вони мають величезний потенціал, особливо за умов дефіциту земельних угідь.
Список використаних джерел
1. Platt P. Vertical Farming: An Interview with Dickson Despommier / Platt P. // Gastronomica. – 2007. – Vol. 7, No. 2. – P.80–87.
2. Ankri D. S. Urban Kibbutz: Integrating Vertical Farming and Collective Living in Jerusalem, Israel / Master’s Thesis. – Available from ProQuest Dissertations and Theses database. (UMI No.1482437), 2010.
|