На даному етапі розвитку національного господарства серед галузей тваринництва найвищі показники ефективності демонструє птахівництва. Одним з основних напрямків даного виду діяльності є вирощування курей бройлерів з метою їх подальшої переробки [1, 4].
В таблиці 1 ілюстровано динаміку нарощування виробничих потужностей в основних видів м'ясної продукції.
Спостерігається явище перевищення обсягів виробництва птахівничої продукції над обсягами виробництва яловичини та свинини, що спричинено технологічними і як наслідок економічними перевагами у вирощувані птиці.
Основними технологічними перевагами: є коротший цикл виробництва, що пов'язаний з темпом росту птиці, вищий рівень конверсії корму, що породжує низьку собівартість продукції та невеликі габарити птиці, що спрощує її транспортування та полегшує автоматизацію процесу.
Через наявність явних технологічних переваг м'ясного птахівництва над іншими м'ясними напрямками вирощування тварин на ринку першого наявна значна конкурента боротьба та впроваджуються передові технології.
Для ведення ефективної економічної діяльності необхідно використовувати замкнутий цикл виробництва, що вимагає наявності власних орних площ, зерносховищ, комбікормових заводів, пташників, пунктів переробки птиці та власного автотранспорту.
Для ведення ефективної діяльності необхідно налагодити чітку систему збору на обробки інформації, та створити штат кваліфікованих управлінців.
На рисунку 1. Зображено основні етапи технологічного процесу вирощування птиці.
Загалом можна прийти до висновку про подальший розвиток птахівничого комплексу в Україні, що зумовлено факторами попиту та пропозиції.
Список використаних джерел:
1. Mhp.com.ua [Електронний ресурс] : [Веб-сайт]. – Електронні дані. – Київ, 2017. – Режим доступу: http:// /www.mhp.com.ua/.
2. Latifundist.com [Електронний ресурс] : [Веб-сайт]. – Електронні дані. – Полтава, 2017. – Режим доступу: http://latifundist.com/.
3. Smida.gov.ua [Електронний ресурс] : [Веб-сайт]. – Електронні дані. – Київ, 2017. – Режим доступу: http:// / smida.gov.ua/.
4. Вегнерук Н. П. Стан та перспективи підвищення ефективності виробництва продукції птахівництва / Н. П. Вегнерук, К. М. Васюк. // Інвестиції: практика та досвід. – 2015. – №21. – С. 83–85.
|