Ефективне агропромислове виробництво є основою задоволення потреб населення країни високоякісними продуктами харчування. Нинішня структура аграрного сектора економіки країни, при якій збільшується концентрація земель агрохолдингів, що спеціалізуються на вирощуванні високорентабельних та монокультур переважно зернової та олійної груп, а виробництвом трудомісткої плодоовочевої та м’ясо-молочної продукції займаються дрібні особисті селянські господарства, фермери та сільськогосподарські кооперативи, є незбалансованою, але перевага надається економічній складовій, яка знаходить своє відображення у такому показнику як рентабельність основних видів продукції [1, с.12].
Рівень рентабельності основних видів сільськогосподарської продукції виробничих кооперативів нами наведено в табл.1.
Таблиця 1
Рівень рентабельності основних видів сільськогосподарської продукції виробничих кооперативів за 2010-2016 роки, (%)
Джерело: складено автором на основі: [2].
За даними табл. 1, у 2016 році порівняно з 2010 роком рентабельність картоплі зменшилася на 17,3 відсоткових пункти. Позитивним є зменшення рівня збитковості приросту великої рогатої худоби на 6,2 відсоткових пункти, свиней – на 5,9 відсоткових пункти. За останні роки рентабельність виробництва при вирощуванні продукції рослинництва була стабільною для зернових культур, насіння соняшнику та цукрових буряків.
На нашу думку, головною метою агропромислового виробництва є забезпечення безперебійного, динамічного розвитку структури кооперативних відносин, підвищення якості та конкурентоспроможності продукції. Найважливіші невирішені проблеми, які стримують розвиток агропромислового виробництва, є нееквівалентність обміну ресурсами, що входять і виходять із системи агропромислового виробництва та не відпрацьованість взаємодії між взаємопов’язаними і взаємообумовленими структурними елементами агропродовольчої сфери [3, с. 4]. Тому, сьогодні одним із найважливіших механізмів усунення економічних проблем у сільській місцевості є розвиток та підтримка кооперативних відносин, які здатні забезпечити формування стабільно функціонуючого продовольчого ринку, для яких отримання прибутку має абсолютну зверхність над всіма іншими аспектами економічної діяльності.
Список використаних джерел:
1. Зіновчук В. В. Чи підходить Україні європейська модель сільськогосподарської кооперації? / В. В. Зіновчук // Кооперативні читання: 2014 рік: Мат. Всеукр. наук.-практ. конф. – ЖНАУ, 2014. – С. 9–18.
2. Статистичний бюлетень «Основні економічні показники виробництва продукції сільського господарства в сільськогосподарських підприємствах» за 2016 рік / [за редакцією О. М. Прокопенко] – К.: Державна служба статистики України, 2017. – 48 с.
3. Tomilin О.О. Economic aspects of development of interbranch relations in the agrarian sector: monograph / О. Tomilin, О. Galych, O. Kalinichenko //. – Opole: University of Opole, Poland, 2016. – 171 p.
______________________________
Науковий керівник: Бухало Олена Василівна, кандидат економічних наук, доцент, член-кореспондент академії економічних наук України, Харківський національний аграрний університет ім. В.В Докучаєва
|