Виробництво зернових культур займає провідне місце в структурі аграрного сектору економіки України. Зерно є цінним продовольчим ресурсом, основою гарантування продовольчої безпеки України, найважливішою складовою світового ринку сільськогосподарської продукції.
На сьогодні питання підвищення ефективності виробництва зернових культур не втрачає своєї актуальності, оскільки зернова галузь підтримує ефективність діяльності ряду суміжних галузей, від рівня її розвитку залежать експортні можливості країни.
Ефективність виробництва зернових культур полягає в оптимізації виходу високоякісної продукції з кожного гектару землі у вартісному виразі при раціональних витратах усіх ресурсів на одиницю продукції та збереженні природної екологічної рівноваги.
Для оцінки ефективності виробництва зернових культур необхідно правильно визначити систему взаємопов’язаних показників, які найбільш об’єктивно відображатимуть її рівень. З цією метою широко використовуються як натуральні, так і вартісні показники виходу продукції з урахуванням її якості, які є вихідними при визначенні економічної ефективності зерновиробництва [1].
Одним із найважливіших натуральних показників ефективності виробництва зернових культур є їх урожайність. Для оцінки зміни урожайності зернових культур в динаміці використовують індексний метод, методи виявлення тенденції в динамічних рядах.
Більш детальна оцінка ефективності виробництва зернових культур здійснюється за показниками: виробництво валової продукції, валового та чистого доходу, прибутку в розрахунку на 1 гектар сільськогосподарських угідь, на 1 середньорічного працівника, на 100 грн. виробничих витрат, на 100 грн. основних виробничих і оборотних засобів; норма прибутку; рентабельність виробництва, що акумулює вплив як природних чинників, так і організаційно-господарських та економічних.
Оскільки на показники ефективності виробництва зернових культур впливає ряд виробничих факторів, то для моделювання залежностей доцільно використовувати функцію виду:
Припущення про наявність лінійного зв'язку між результативним показником ефективності виробництва зернових культур і виробничими факторами дозволяє представити математичне рівняння виробничої функції у вигляді:
Системне використання статистичних методів дає можливість здійснити комплексний аналіз ефективності виробництва зернових культур та провести науково обґрунтовані прогнози.
Список використаної літератури:
1. Єфремова Н.О., Корнієнко В.Ю. Підвищення ефективності виробництва зерна. [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://archive.nbuv.gov.ua/portal/Chem_Biol/Vkhnau_ekon/2010_11/pdf/12.pdf
2. Сигел Ендрю. Практическая бизнес-статистика: Пер. с англ. - М.: Изд. Дом «Вильямс», 2004. - 1056 с.
|