:: ECONOMY :: ДЕЯКІ ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ СИРОВИННОЇ БАЗИ МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ :: ECONOMY :: ДЕЯКІ ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ СИРОВИННОЇ БАЗИ МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ
:: ECONOMY :: ДЕЯКІ ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ СИРОВИННОЇ БАЗИ МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ
 
UA  RU  EN
         

Світ наукових досліджень. Випуск 35

Термін подання матеріалів

20 листопада 2024

До початку конференції залишилось днів 0



  Головна
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
Календар конференцій
Архів
  Наукові конференції
 
 Лінки
 Форум
Наукові конференції
Наукова спільнота - інтернет конференції
Світ наукових досліджень www.economy-confer.com.ua

 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше

 Наша кнопка
www.economy-confer.com.ua - Економічні наукові інтернет-конференції

 Лічильники
Українська рейтингова система

ДЕЯКІ ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ СИРОВИННОЇ БАЗИ МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ

 
20.02.2017 17:04
Автор: Самарічева Тетяна Анатоліївна, старший викладач кафедри менеджменту, фінансів, банківської справи та страхування, Хмельницький університет управління та права
[Секція 5. Банківська справа. Фінанси, грошовий обіг та кредит;]

В сучасних умовах розвитку молокопереробної галузі України великого значення набуває ефективна взаємодія виробників молочної сировини та молокопереробних підприємств, оскільки від обсягу та якості продажу молока на переробку залежить конкурентоспроможність готової продукції як на вітчизняному, так і зарубіжному ринках та продовольча безпека країни загалом. Одним із дієвих чинників, що впливають на процеси реалізації є адекватне встановлення закупівельних цін на молоко. Проте низька рентабельність виробництва молочної сировини та недостатній обсяг фінансових ресурсів, спонукає до вивчення існуючих проблем формування сировинної бази молочного підкомплексу переробної промисловості та пошуку напрямів їх вирішення. 

Проведеним аналізом встановлено, що за останні 5 років спостерігається тенденція зниження виготовленого молока всіма категоріями господарств на 470,6 тис. т. в 2015 р., порівняно з 2011 р., що відбулось за рахунок зменшенням обсягів виробництва молока господарствами населення на 893,9 тис. т., адже вони займають найбільшу частку у даному виробництві (75 % в 2015 р.). Основною причиною такої тенденції є скорочення поголів’я корів у особистих селянських господарствах за аналогічний період на 17 %. Поряд з цим обсяги виробництва молочної сировини як сільськогосподарськими підприємствами, так і фермерськими господарствами зросли в 2015 р. порівняно з 2011 р. на 423,3 тис. т. та 54,4 тис. т. відповідно. 

Характеризуючи взаємодію молокопереробних підприємств та виробників молочної сировини, слід відзначити, що основними їх партнерами є сільськогосподарські підприємства – виробники молока та господарства населення. Причому за останні 5 років частка останніх знизилась від 46,7 % до 31,7 %, або на 15 %, а частка закупівлі сировини у сільськогосподарських виробників зросла від 44,0 % до 56,8 %, або на 12,8 %.

Разом з цим для сільськогосподарських підприємств переробні підприємства є основними партнерами, оскільки їх частка у загальному обсязі продажу молока на переробку за 2011-2015 рр. складала 90 %, крім 2014 р., в якому 92 % виготовленого молока було продано на переробку. Що не характерно для господарств населення, які в 2011 р. продавали на переробку 24 % виготовленої продукції, а у 2015 р. – 17 %, що на 7 % менше порівняно з базовим періодом. Якщо характеризувати всі категорії господарств, то слід відзначити низький рівень продажу молока на переробку в загальній структурі його виробництва та реалізації. Так, у 2011 р., 2012 р., 2014 р. на переробку надійшло 41 % виготовленого молока, в 2013 р. – 40 %, а в 2015 р. найнижчий показник – 39 %. Це свідчить про низький рівень переробки молочної сировини в Україні та потенційну можливість збільшення її бази.

Ситуація коли більша частина виробленого молока залишається у особистих селянських господарствах для власного споживання та для продажу на стихійних ринках, спричинена тим, що їм не вигідно продавати сировину молокопереробним підприємствам. Адже рівень закупівельних цін на молоко хоч і за останні 3 роки зростає, проте все ж залишається низьким. Так, середня ціна закупівлі молока переробними підприємствами у 2015 р. порівняно з 2011 р. зросла на 37,8 % і склала 3770,9 грн. за т. [4]. 

Водночас закупівельні ціни для господарств населення значно нижчі ніж для сільськогосподарських підприємств – виробників молока. Дана різниця в ціні за останні 5 років зростала і найбільшого значення досягла у 2015 р. та становила 1375,1 грн. за т. або 33 %, для порівняння в 2011 р. вона дорівнювала 25 %. Таке розходження в ціні можна пояснити різницею в якості молочної сировини, яка надходить на молокопереробні підприємства від сільськогосподарських підприємств та господарств населення. Адже сільськогосподарські підприємства – виробники молока продають на переробку переважно молоко вищого та І ґатунку, а господарства населення – ІІ ґатунку. Крім того слід відмітити, що за останні 5 років частка проданого молока сільгоспвиробниками екстра ґатунку зросла на 4,7 % в 2015 р. порівняно із 2011 р., вищого ґатунку – на 2,3 %, що відбулось в основному за рахунок зменшення частки молока І ґатунку на 7,4 %. У процесі продажу молочної сировини домогосподарствами на переробку спостерігається зворотна тенденція, а саме зростання частки продажу молока нижчої якості. Так, у 2015 р. порівняно із 2011 р. частка продажу молока І ґатунку знизилась на 15,2 %, водночас за цей же період підвищилась частка молока ІІ ґатунку на 13,4 % та неґатункового – на 5,8 %. В цілому випуск молочної сировини низької якості створює несприятливі передумови функціонування молокопереробних підприємств.

Доречно відзначити, що рівень закупівельних цін на молочну сировину безпосередньо впливає на рентабельність його виробництва. Так, зниження ціни на молоко у 2012 р. порівняно із 2011 р. на 12,8 %. спричинило зниження рентабельності за аналогічний період на 16,7 %. Рівень закупівельних цін не сприяє розвитку виробництва сировинної бази молочного підсектору переробної промисловості України та зумовлює формування низької рентабельності сільськогосподарського виробництва молока в Україні. 

Державна фінансова підтримка виробників молочної сировини за останні 5 років в переважній частині формувалась за рахунок дії спеціальних режимів оподаткування: 1) режиму акумуляції коштів ПДВ (діяв до 1 січня 2017 р.); 2) виплати за рахунок коштів ПДВ переробних підприємств сум дотацій за реалізовані сільгосптоваровиробниками молоко (діяв до 1 січня 2015 р.). Питома вага державної підтримки виробників молока за рахунок коштів ПДВ в рази перевищує підтримку за рахунок дотацій.

Таким чином процес формування сировинної бази молокопереробної промисловості на сучасному етапі характеризується цілою низкою проблем, це: незначний ступінь надходження молочної сировини на переробку, незадовільна його якість, низький рівень заготівельних цін, що стає чи не основною причиною низької рентабельності виробництва молока, дефіцит коштів для впровадження прогресивних технологій, тощо. Все це спричинено різними факторами, проте основним із них є обмеженість фінансових ресурсів. Тому пріоритетним напрямом дослідження даної проблеми є пошук альтернативи непрямій державній фінансовій підтримці.




Список використаних джерел:

1. Надходження продукції тваринництва на переробні підприємства за 2014 рік: статистичний бюлетень / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2015/bl/02/bl_nptpp_2014_xl.zip.

2. Надходження продукції тваринництва на переробні підприємства за 2012 рік: статистичний бюлетень / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2013/bl/02/bl_npt_12.zip.

3. Надходження продукції тваринництва на переробні підприємства за 2011 рік: статистичний бюлетень / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2012/bl_npt_2011.zip.

4. Надходження продукції тваринництва на переробні підприємства у 2015 році: статистичний бюлетень / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2016/bl/02/bl_npt15_xl.zip.

5. Надходження продукції тваринництва на переробні підприємства України за 2013 рік: статистичний бюлетень / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2014/bl/02/bl_nad_2013.zip.

6. Сільське господарство України за 2015 рік: статистичний збірник /  [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat _u/2016/zb/09/zb_agricalture_2015pdf.zip.

7. Тваринництво України 2015: статистичний збірник / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2016/ zb_tu2015.xl.zip.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter


 Інші наукові праці даної секції
ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ ПРИРОДО-РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ УКРАЇНИ: ФІНАНСОВИЙ АСПЕКТ
17.03.2017 17:05
НАПРЯМКИ ПОДОЛАННЯ КРИЗОВИХ ЯВИЩ В БАНКІВСЬКОМУ СЕКТОРІ УКРАЇНИ
16.03.2017 22:37
КОНКУРЕНТНІ ПЕРЕВАГИ ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК»
03.03.2017 09:39
СТРАХОВИЙ РИНОК УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ
03.03.2017 09:34
АНАЛІЗ ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ДЕПОЗИТНОЇ БАЗИ БАНКУ
03.03.2017 09:32
ДЕРЖАВНЕ БЮДЖЕТУВАННЯ В УКРАЇНІ
01.03.2017 19:42




© 2010-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.economy-confer.com.ua обов’язкове!
Час: 0.239 сек. / Mysql: 1570 (0.179 сек.)