Сучасний ринок послуг з притаманними йому нестабільними мікро- та макро- середовищами, підштовхує керівництво підприємств до оцінки, а також формування поточних перспективних можливостей підприємства, тобто його потенціалу. Збалансування можливостей підприємства з потенціалом зовнішнього середовища, щоб досягти запланованих задач, та з метою виживання в умовах конкуренції.
Для того, щоб в сучасних умовах забезпечити конкурентоспроможність підприємства, необхідно впроваджувати нові технології, а також нарощувати ресурси які є в наявності.
Найбільш дієвим механізмом відтворення ринкової рівноваги називається конкурентним господарюванням, що в свою чергу нині неможливо без використання ресурсного потенціалу підприємства.
Ресурси - це сукупність матеріальних і нематеріальних елементів, які прямо чи опосередковано беруть участь у виробничому процесі. Процес функціонування підприємств постійно вимагає залучення нових ресурсів.
Потенціал в свою чергу можна охарактеризувати як наявні ресурси і можливості, які підприємство може використати для досягнення своїх цілей.
Ресурсний потенціал підприємства - це сукупність матеріальних, нематеріальних, трудових, фінансових ресурсів. Для забезпечення ефективності наведених вище ресурсів працівники мають бути здатні ефективно їх використовувати для досягнення цілей а також примноження наявних ресурсів підприємства.
Ресурсний потенціал підприємства готельно - ресторанного бізнесу можна охарактеризувати кількома основними критеріями:
- реальними можливостями підприємства
- обсягом ресурсів
- здатність менеджерів використовувати та розпоряджатися ресурсами підприємства
- організаційною структурою та формою підприємництва.
Склад ресурсного потенціалу:
матеріальні ресурси - ресурси в натурально - речовинній формі до їх складу входять основні фонди та оборотні активи підприємства.
До основних фондів відносять будівлі, технічні споруди, обладнання, транспортні засоби та ін.
Не всі матеріальні цінності відносяться до основних фондів, а тільки ті, термін служби яких більше 1 року й вартість в Україні більше 500 грн. за одиницю.
Нематеріальні ресурси - об’єкти промислової та інтелектуальної власності, здатні приносити користь тривалий час, до їх складу входять ноу-хау, патент, гудвіл винахід, та ін..
Трудові ресурси - кількість працівників, які входять до його складу за основною та допоміжною діяльністю.
Методи управління та організації ефективного використання ресурсів підприємства.
Для оцінки ефективності того чи іншого виду ресурсів корисний результат діяльності підприємства порівнюється з витратами на отримання цього корисного результату.
Система управління матеріальними ресурсами, основні принципи формування і функціонування:
- можливість придбання ресурсів за прямими договорами в оптово-торговельних організаціях або безпосередньо у підприємств-виробників даного виду ресурсів.
- самостійність постачальників і споживачів у використанні на свій розсуд матеріальних і фінансових ресурсів, що знаходяться в рамках їх прав власності.
- саморегулювання на основі діючих за допомогою керуючих впливів (податків, відсоткових ставок, мита і т. п.) елементів державної економічної політики для досягнення збалансованості виробництва з матеріальними ресурсами.
- ресурсозбереження.
- поворотне і багатоцільове використання головним чином відходів споживання як вторинних матеріальних ресурсів.
- комплексність.
- оперативність.
- оборотність.
- сприйнятливість до науково-технічному прогресу.
- реалізація пріоритету споживача.
Ці принципи визначають умови рівноважного стану й ефективного функціонування системи, тому повинні діяти одночасно.
Управління трудовими ресурсами вважається однією з найбільш важливих сфер життя організації будь-якого підприємства готельно - ресторанного господарства здатного суттєво підвищити її ефективність.
Сутність управління трудовими ресурсами, зокрема у сфері готельно - ресторанного господарства, полягає у встановленні організаційно-економічних, соціально-психологічних і правових відносин суб'єкта й об'єкта управління. В основі цих відносин лежить максимальна мотивація і вплив на інтереси та діяльність працівників з метою їх максимального використання.
Управління трудовими ресурсами (УТР) забезпечує безупинне удосконалювання методів роботи з кадрами і використання досягнень вітчизняної та закордонної науки, найкращого виробничого досвіду.
Як об'єкт управління трудові ресурси виступають одночасно виробниками й споживачами матеріальних і духовних благ. В міру поглиблення суспільного поділу праці функції управління трудовими ресурсами багаторазово ускладнюються. Особливість управління трудовими ресурсами (УТР) складається в необхідності усебічного врахування інтересів особистості, підприємства і всього суспільства, забезпечення її обмеженого сполучення. Людина завжди була й залишається головною продуктивною силою суспільства.
Управління трудовими ресурсами передбачає:
- планування
- організацію
- мотивацію
- контроль.
Ефективна діяльність підприємства забезпечується в першу чергу за рахунок якості використання ресурсного потенціалу. Інвестиції в ресурси є формою оптимального капіталу, відомо що їхня якість дає змогу зменшити втрати і також підвищити ефективність виробництва.
Список використаних джерел:
1. Довгаль, Н. С. Методичні основи оцінки ефективності використання ресурсного потенціалу підприємства / Н. С. Довгаль // Науково-технічна інформація. - 2008. - № 4. - С. 55-57
2. Довгаль, Н. С. Ресурсний потенціал підприємства: теоретичні основи / Н. С. Довгаль // Науково-технічна інформація. - 2009. - № 1. - С. 42-45
3. Качуровський, В. Є. Ресурсний потенціал підприємства: структура та ефективність використання / В. Є. Качуровський, В. П. Чайковська // Регіональна бізнес-економіка та управління. - 2007. - № 4. - С. 123-129
4. Основи управління матеріальними ресурсами. Підручник. – Харків, 2000.
______________________
Науковий керівник: Манов Михайло Аркадійович, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки і менеджменту, Київський Національний університет культури і мистецтв, Київ, Україна
|