Ресторанне господарство – це сфера надання послуг, яка являється однією з найперспективніших та найприбутковіших справ в світі. В XXI столітті ресторанна справа, як ніколи раніше, надає найрізноманітніший вибір послуг. Саме в даний вид підприємництва вкладаються великі суми матеріальних коштів, які «виправдовують» себе в декілька разів швидше, аніж кошти вкладені, для прикладу в звичайний магазин. Слід зазначити, що ресторанне підприємництво в Україні знаходиться навіть не на стадії розвитку, а на стадії зародження. За умов жорсткого конкурентного ринку гідно вистояти та збудувати власну мережу вдається далеко не кожному новому закладу.
Зазначимо деякі особливості конкуренції в ресторанному господарстві, а саме:
- будь-який новий заклад орієнтується на певну, а отже - обмежену клієнтуру;
- особливий характер конкуренції, пов'язаний з виконанням закладами ресторанного господарства функції виробництва продукції, її реалізації і організації споживання;
- конкуруючи між собою заклади особливу уваги приділяють обслуговуванню святкових заходів, прийняття туристів та проведенню ділових зустрічей.
Але, звичайно, найбільшим засобом для конкуренції залишаються ціни на послуги в закладах ресторанного господарства.
Таблиця 1
Джерело: складено авторами
За прогнозами аналітиків розвиток відкритої мережі ресторанного господарства слід очікувати за двома основними напрямками: перший – розвиток підприємств швидкого харчування; другий – розвиток ресторанів середнього рівня. На нашу думку, такі висновки були зроблені враховуючи матеріальні можливості потенційних клієнтів, та за умов не стабільного політичного та економічного становища країни.
Отже, проаналізувавши аспекти розвитку ресторанного підприємництва в Україні, можна зробити висновки про те, що даний вид підприємництва знаходиться на стадії зародження. Для того, щоб утриматись в середовищі жорсткої конкуренції ресторатори повинні чи не щодня вводити нові інновації, щоб залишитись у своєму сегменті та бути на декілька кроків попереду конкурентів.
Список використаних джерел:
1. Алексєєв Д. Ресторан за інтересами // Журнал "Ресторанні відомості", №101, 2006. – С. 12-14.
2. Барановський В.А. Ресторанний бізнес: Навчальний посібник. – РнД.: Фенікс, 2005. – 220 с.
3. Бородіна В.В. Ресторанно-готельний бізнес: Облік, податки, маркетинг, менеджмент. – М.: Книжковий світ, 2003. – 165 с.
4.[Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.rusnauka.com/14_APSN_2008/Economics/32215.doc.htm
5.[Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://tourlib.net/statti_ukr/yashyna.htm
|