Проектний підхід до реалізації операційної діяльності підприємств набуває все більш широкого застосування у динамічних ринкових реаліях сьогодення. Безперечно, що проекти, не забезпечені точним аналізом зовнішнього і внутрішнього їх середовища, приречені на поразку. Для розробки плану проекту надзвичайно важливими є маркетингові дослідження, що являють собою систематизовану та проаналізовану інформацію щодо ринку і ринкового середовища [1].
Першим етапом комплексного маркетингового дослідження ринку є вивчення та прогнозування його кон’юнктури – економічної ситуації, що склалася на ринку відносно попиту, пропозиції, рівня цін, товарних запасів, становища основних підприємств-конкурентів тощо. Слід зазначити, що кон’юнктурні дослідження – це безперервний збір, аналіз та обробка інформації про стан економіки, товарного ринку, аналіз і виявлення особливостей та тенденцій їхнього розвитку, прогнозування основних параметрів і розробка можливих альтернатив для прийняття рішень. Фактори, які впливають на кон’юнктуру ринку можуть бути постійно діючими – НТП, рівень моно¬полізації, державне і міждержавне регулювання, стан інформаційних систем, валютна та кредитно-грошова система, енергетичні та екологічні системи; та тимчасовими – сезонність, політичні та соціальні конфлікти, стихійні лиха. Кожен з цих факторів не є підконтрольним підприємству, що реалізує проект, але опосередковано може суттєво вплинути на його результати.
Найхарактернішими видами товарної кон’юнктури вважають зростаючу, високу, спадаючу та низьку кон’юнктури. При зростаючій кон’юнктурі, що формується в умовах товарного дефіциту, зростають ціни та збільшується кількість укладених договорів. Для високої кон’юнктури – характерні відносна стійкість високих цін і найбільша активність споживачів та постачальників. Спадаюча кон’юнктура зумовлена тим, що пропозиція перевищує попит, тобто спостерігається зниження ринкових цін та скорочується кількість укладених договорів. Низькій кон’юнктурі притаманні стабільно низькі ціни та пасивність суб’єктів ринку.
Вивчення та прогнозування ринкової кон’юнктури при плануванні проектів здійснюється у наступній послідовності [2]:
• загальне оцінювання особливостей цільового ринку проекту;
• вивчення динаміки виробництва продукту проекту, аналіз використання наявних виробничих потужностей підприємств-конкурентів;
• аналіз динаміки попиту і пропозиції;
• аналіз продукту проекту (товару/послуги) та особливостей його збуту;
• аналіз динаміки цін на продукт та факторів, які впливають на їх зміну;
• визначення головних конкурентів, аналіз їх слабких і сильних сторін;
• аналіз експортно-імпортних відносин на ринку.
При дослідженні попиту на ринку продукту проекту слід оцінити такі розрахункові показники як місткість, частка та насиченість ринку. При цьому важливо виокремити місткість потенційного, реального, цільового та зайнятого ринку.
Плануючи реалізацію проекту важливо також здійснити аналіз маркетингових можливостей підприємства, тобто привабливих напрямів маркетингової діяльності, що дозволять досягнути суттєвих конкурентних переваг. Для аналізу маркетингових можливостей і прогнозування місця на ринку підприємства доцільно скористатися матрицею можливостей щодо товарів та ринків (рис. 1).
Рис. 1. Матриця можливостей щодо товарів та ринків [3].
Дана матриця передбачає чотири можливі стратегічні альтернативи, щодо планування проектів. По-перше, підприємство може побачити свої можливості в напрямі глибшого проникнення на існуючий ринок зі своїм існуючим продуктом за допомогою інтенсифікації руху товарів, їх активного просування, зниження цін, що означатиме відмову від реалізації проекту з випуску нового продукту. По-друге, воно може для існуючого товару шукати нові географічні ринки чи виявляти нові сфери застосування цього товару, тобто реалізувати проект з модернізації існуючого продукту. По-третє, підприємство може реалізувати проект розробки нових чи модифікації існуючих продуктів для освоєних ринків, скориставшись визнанням своїх відомих товарних марок споживачами. По-четверте, у підприємства можуть виявитися можливості для диверсифікації діяльності за рахунок пропозиції нових продуктів на нових ринках. Тобто воно може реалізувати проекти відкриття виробництв нових продуктів, що не пов’язані з його нинішніми асортиментом та ринками.
Яка з цих стратегічних альтернатив виявиться привабливішою, покажуть попередні оцінки економічної ефективності проектів, які проводяться на етапі обґрунтування їх життєздатності.
Отже, вивчення кон’юнктури ринку та аналіз маркетингових можливостей підприємства є важливою складовою доінвестиційної фази будь-якого бізнес-проекту, оскільки дозволяє оцінити і врахувати ймовірні ризики зовнішнього середовища, а також частково внутрішні фактори проекту, що планується.
Список використаних джерел:
1. Електронний ресурс. Режим доступу: http://library.if.ua/book/134/9091.html – Аналіз ринкового середовища продукції проекту.
2. Мороз Л.А. Маркетинг: Підручник / Л.А.Мороз, Н.І.Чухрай. За редакцією Л.А.Мороз. – 3-е вид. – Львів: Бухгалтерський центр «Ажур», 2010. – 232 с.
3. Електронний ресурс. Режим доступу: http://vns.lp.edu.ua/mod/page/view.
php?id=99623 – Маркетингове управління бізнес-проектами.
|