|
|
|
БАГАТОГРАННІСТЬ ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ «ТЕХНОЛОГІЇ»
|
02.10.2014 00:33 |
Автор: Бутило Руслана Ігорівна, аспірантка ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана»
|
[Секція 1. Економіка та підприємництво;] |
В сучасному світі більшість зрушень в економіці варто пов’язувати із змінами в технології виробництва. Проте, незважаючи на велику кількість визначень поняття «технологія» в науці відсутнє єдине тлумачення цього терміну. Це значно ускладнює розуміння всіх похідних понять, таких як технологічний рівень, уклад та інші. Вивченням поняття «технології» у свій час займалася ціла когорта вчених, таких як: Желены М., Кудрин Б.И., Кузьмін О. Є., Осовська Г. В., Горохов В.Г., Демченко М.Т., Иванов В.Н., Князев С.Н. та інші. Мета доповіді —обґрунтування та пояснення основних підходів до тлумачення поняття «технологія» та формування інтегрального визначення цього багатогранного поняття. Поняття «технології» є дуже багатогранним. Так, саме слово «технологія» походить від грецьких слів τέχνη та λογία, що означають мистецтво, майстерність та наука відповідно [18]. «Словник української мови в одинадцяти томах» розглядає поняття «технології» в різних аспектах, як: - сукупність знань, відомостей про послідовність окремих виробничих операцій у процесі виробництва чого-небудь; - прикладна наука про методи перетворення сировини або напівфабрикатів у готовий виріб; - навчальний предмет, що викладає ці знання, відомості; - сукупність способів обробки або переробки матеріалів, виготовлення виробів, проведення різних виробничих операцій тощо [16]. Аналогічно розгорнуте тлумачення цього поняття наводить «Велика радянська енциклопедія». Технологія, на думку укладачів авторитетного видання, це: - сукупність прийомів і способів отримання, обробки або переробки сировини, матеріалів, напівфабрикатів або виробів, здійснюваних у різних галузях промисловості, в будівництві тощо; - наукова дисципліна, що розробляє і вдосконалює такі прийоми і способи; - технологією (або технологічними процесами) називають також самі операції видобутку, обробки, переробки, транспортування, складування, зберігання, які є основною складовою частиною виробничого процесу; - технологією прийнято також називати опис виробничих процесів, інструкції щодо їх виконання, технологічні правила, вимоги, карти, графіки та ін[10, с. 537] На думку Б.І. Кудрина, технологія — це, по-перше, документально визначена сукупність застосовуваних для отримання готової продукції методів і процесів (включаючи контроль) обробки, виготовлення, зміни стану, властивостей, форми матеріалів та виробів; по-друге — прийоми, способи та операції, пов'язані з транспортуванням, складуванням, зберіганням [2, с. 387]. Точка зору М. Маркова на поняття «технології» зводиться до розуміння цього поняття як способу реалізації людьми конкретного складного процесу шляхом розчленування його на систему послідовних взаємопов'язаних процедур і операцій, які виконуються більш-менш однозначно і мають на меті досягнення високої ефективності [4. с. 48]. Технологія за своєю суттю, на думку М. Желени, — це інструмент, який застосовується для перетворення споживаних факторів у продукцію або, більш загальними словами, для досягнення результатів і цілей. Технологія як інструмент необов'язково повинна бути виготовлена з дерева, сталі або силікату, вона може також бути: рецептом, процесом чи алгоритмом [1, с. 81] Коротке визначення поняття «технології» наводить Л. Серафимов. На його думку, технологія — це сукупність (система): уявлень і дій, спрямованих на оптимальну реалізацію громадської практики [8, с. 36] Технологія як найважливіший фактор формування та розвитку особистості, певна форма суспільної практики, на думку Н.Ф. Тарасенко, є «своєрідним предметним способом самоствердження людини в світі природи на основі праці та пізнання і одночасно розгортанням в даному процесі людських здібностей і творчих обдарувань» [14]. Засновником науки технології був ЙоганБекман, який розглядав технологію передусім як самостійну науку, сфера дослідження якої — матеріально-технічна сторона процесу виробництва, відокремлюючи технологію від камералістики (науки про управління державними доходами) і науки про господарство [11]. Технологія – це синтетична наука, яка базується на взаємопов’язаній і науково-обґрунтованій системі, зокрема, організаційно-економічних, зооінженерних, ветеринарних, технічних заходів раціонального ведення галузі тваринництва, що забезпечують одержання продукції високої якості та необхідних обсягів за умов мінімальних витрат кормів, праці та інших матеріальних ресурсів [17]. На думку С.Н. Князева, технологія — це комплекс наукових і інженерних знань, реалізованих у прийомах праці, наборах матеріальних, технічних, енергетичних, трудових факторів виробництва, способах їх з'єднання для створення продукту або послуги, що відповідають певним вимогам [15, с. 443]. Трактування технології як елементу виробництва наводиться в більшості економічної літератури. Як зауважував Карл Маркс у першому томі «Капіталу»[9], технологія виявляє активне ставлення людини до природи, безпосередній процес виробництва її життя, а, поряд з тим, і її сутнісні умови життя та духовні уявлення, що виникають з них. На думку Г.В. Осовської, технологія — це засіб перетворення вхідних елементів (матеріалів, обладнання, сировини) у вихідні (продукт і виріб) [6, с.73]. Подібного бачення поняття «технологія» притримується і М.В. Остапчук. Він стверджує, що технологія — це сукупність методів переробки, виготовлення, зміни стану, властивостей, форми та складу сировини, матеріалу, напівфабрикатів, які використовуються в процесі виготовлення виробів продуктового та виробничого призначення [7, с. 11]. Аналогічної думки притримуються і М. Т. Демченко: технологія – це процес послідовної зміни стану, властивостей, форми або розміру предметів праці, що здійснюється при виготовленні продукції[12]. «Новий тлумачний словник української мови» описує технологію як сукупність знань, відомостей про послідовність окремих виробничих операцій у процесі виробництва чого-небудь та сукупність способів обробки або переробки матеріалів, виготовлення виробів, проведення різних виробничих операцій тощо [5, с. 529]. Технологія як фактор внутрішнього середовища організації — засіб перетворення вхідних елементів (матеріалів, сировини тощо) на вихідні (продукт, виріб) [3,с. 46]. Технологія управління підприємством (організацією) є безперервним, динамічним, послідовним, стійким, мінливим, цілеспрямованим процесом, який має циклічний характер. Вона формується завдяки безперервному перебігу функцій менеджменту, кожна з яких є складовою цього процесу [3, с.58-59]. З точки зору педагогіки, технологія — це послідовність методів та процесів, які призводять до опанування індивідом певного вміння чи навички [13]. Отже, підбиваючи підсумки в розгляді різноманітності підходів до вивчення поняття «технологія», хотіли б дати своє тлумачення цього терміну. На нашу думку технологія — це:по-перше наука про те, як реалізувати теоретичні знання в емпіричній діяльності;по-друге, система уявлень про перетворення елементів в системі «вхід-вихід».
Список використаних джерел: 1. Желены М. Информационныетехнологии в бизнесе [Текст]/ М. Желены. - Спб.: Питер,2002. — 1120 c. 2. Кудрин Б.И. Введение в технику [Текст] . 2-е изд., переработ. и доп. [Текст]/ Б.И. Кудрин. — 1993. — 552 с // 3. Кузьмін О. Є. Основи менеджменту [Текст]: підручник / О. Є. Кузьмін, О. Г. Мельник . — К. : Академвидав, 2003. — 416 с. // 4. Марков М. Технология и эффективностьсоциальногоуправления [Текст]/ М. Марков [пер. с бол., под. ред. Т.В. Керимовой]. - М.: Политиздат.,1981. — 267 c. 5. Новий тлумачний словник української мови [Текст] : в трьох томах / [укл. В. Яременко,О. Сліпушко]. — ІІ вид. — К. : Аконіт, 2005. — Т. 3. — 2005. П-Я. — 928 с. 6. Осовська Г. В. Стратегічний менеджмент [Текст]: навч. посіб. [для студ. вищих навч. закл.] / Г. В. Осовська. — К. : Кондор, 2003. — 556 с. 7. Остапчук М.В. Система технологій (за видами діяльності) [Текст]: навч. посіб. / М.В. Остапчук, А.І. Рибак. — К. :ЦУЛ, 2003. — 888 с. // 8. Серафимов Л. К вопросу о принципах технологии [Текст]/ Л. Серафимов, В. Айнштейн // Высш. образ, в России. — 1995. — № 2. — С. 36-45. 9. Сімонов Д. QuoVadis або куди іде світова молочна промисловість [Текст] / Д. Сімонов // Молоко і ферма. — 2013. — № 2 (15). — С. 46-49. 10. БСЭ: Технология [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://slovari.yandex.ua/~%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8/%D0%91%D0%A1%D0%AD/%D0%A2%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F/. 11. Горохов В.Г. Философиятехники: История и современность [Електронний ресурс]: монография / В.Г. Горохов . — М.:РАН. Ин-т философии. — 1997. — 283 с. — Режим доступу: http://www.gumer.info/bogoslov_Buks/Philos/fil_tehn/index.php. 12. Демченко М.Т. Система технологій промисловості [Електронний ресурс]: стислий конспект лекцій / М.Т. Демченко, В.В. Харченко. — Д.:ДонДУУ. — 2012. — 89 с. — Режим доступу до журналу: http://www.e-reading.mobi/bookreader.php/1014925/Demchenko_-_Sistemi_tehnologiy_promislovosti.html. 13. Єнигін Д.В. Педагогічна технологія формування проективних умінь майбутніх учителів іноземних мов [Електронний ресурс] /Д.В. Єнигін // Современныенаучныеисследования и инновации.— 2011. — Режим доступу до журналу: http://web.snauka.ru/issues/2011/06/726. 14. Иванов В.Н. Иновационныесоциальныетехнологиигосударственого и муниципальногоуправления [Електронний ресурс]: монография/ В.Н. Иванов, В.И. Петрушев. — 2001. — 327 с. — Режим доступу: http://vuzlib.org/beta3/html/1/4864/. 15. Князев С.Н. Управлениеискусство наука практика [Текст] : учебноепособие/ С.Н. Князев. — Мн.:Армита — Маркетинг, Менеджмент. — 2002. — 512 с. 16. Словник української мови в одинадцяти томах [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://www.mova.info/Page.aspx?l1=62. 17. Технологія виробництва продукції тваринництва [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://lib.chdu.edu.ua/pdf/posibnuku/2/91.pdf. 18. TheOnlineLiddell-Scott-JonesGreek-EnglishLexicon [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://www.tlg.uci.edu/lsj/#eid=1&context=lsj //
|
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
|
|
|