|
|
|
УПРАВЛІННЯ ГОТОВОЮ ПРОДУКЦІЄЮ
|
23.04.2014 00:42 |
Автор: Мішінева Юлія Миколаївна, студентка кафедри «Облік і аудит», Кримський економічний інститут ДВНЗ «КНЕУ ім. В. Гетьмана»
|
[Секція 3. Облік, статистика і аудит;] |
Відповідно до П(с)БО – 9 «Запаси»: «Готова продукція – це продукція, яка виготовлена на підприємстві, в установі, призначена для продажу і відповідає технічним та якісним характеристикам, передбаченим договором або іншим нормативно-правовим актом» [4]. Актуальність і значимість управління готової продукції полягає в тому, що результатом діяльності будь-якого виробничого підприємства чи організації є випуск готової продукції, виконання робіт або надання послуг. В результаті, вартість готової продукції, робіт, послуг переходить зі сфери виробництва в сферу обігу. Для того щоб правильно і вчасно здійснювати облік результатів виробничої діяльності організація повинна вибрати і закріпити у своїй обліковій політиці ряд основних принципів і методів з обліку готової продукції, варіанти яких викладені і закріплені в законодавчих актах і рекомендаціях. Обсяг випуску та продажу готової продукції є основним показником, що характеризує діяльність підприємства. За своїм економічним змістом обсяг проданої продукції характеризує кінцевий фінансовий результат роботи підприємства, виконання своїх зобов'язань перед споживачами, ступінь участі в задоволенні потреб ринку. Метою управління готової продукцією є мінімізація витрат, пов’язаних з випуском та реалізацією готової продукції. Реалізація даної мети вимагає постановки наступних завдань: - планування та прогнозування оптимальних розмірів випуску готової продукції та підвищення кваліфікації працівників, зайнятих випуском продукції; - побудова моделей узгодженості виробництва та реалізації готової продукції; - скорочення термінів виконання заказів, які можуть оптимізувати випуск готової продукції в умовах зміни кон’юктури ринку збуту; - визначити максимальний обсяг виробництва в натуральних, умовно-натуральних і вартісних показниках; - визначити оптимальний розмір серії готової продукції; - визначити обсяг збуту виходячи з сезонних коливань та інших факторів, що впливають на попит; - визначити собівартість готової продукції. Управління готовою продукцією повинно забезпечити контроль за виконанням завдань по випуску продукції згідно з договірним асортиментом на всіх стадіях її руху; зберіганням готової продукції за обсягом, асортиментом і якістю (в місцях складування і в дорозі); своєчасним виписуванням документів на відвантаження; поданням розрахункових документів покупцям та їх контроль за своєчасним здійсненням платежів; використанням матеріальних і фінансових ресурсів за допомогою складання планових і фактичних калькуляцій собівартості продукції [3, с.198]. Інформаційна база для прийняття рішень з управління готовою продукцією : 1) Облікова політика підприємства - Наказ про облікову політику. 2) Бухгалтерська документація (первинні документи та облікові регістри). 3) Фінансова звітність - Звіт про фінансове становище (рядки 1100-1103 ) , Звіт про сукупний дохід (рядки 2000-2050 ) , «Примітки до річної фінансової звітності" (розділ ХVIII «Запаси» , ряд 900). 4) Документи управлінського обліку - планові та фактичні калькуляції. 5 ) Документи служби внутрішнього контролю - довідки та підтвердження достовірності даних бухгалтерського обліку та форм звітності . 6 ) Документи контрольно -аналітичного відділу- довідка про динаміку та структуру , оборотності готової продукції , EPQ аналіз. 7 ) Документи планово -економічного відділу - бюджет виробництва та виробнича програма . Отже , для ефективного управління готовою продукцією будуть надані наступні методи і моделі прийняття рішень в управлінні готовою продукцією: 1) Модель EPR. Використання даної моделі дозволяє розрахувати максимальний розмір однієї партії продукції, яка випускається. Для цілей управління результати даної моделі дозволяють мінімізувати сукупні витрати, пов’язані з переробкою та подальшим зберіганням одиниць запасів готової продукції. Використання даної моделі дозволяє розрахувати максимальний розмір однієї партії продукції, що випускається: де EPR – кількість одиниць випуску в одній виробничій партії, S – витрати з переробки, с – вартість зберігання одиниць готової продукції на протязі року, Q - плановий випуск продукції. 2) Модель EPQ. При використанні даної моделі розмір серії (партії продукції) розраховувати за формулою: де EPQ – розмір серії, S – плановий річний об’єм реалізації продукції в натуральному виразі, F – витрати на підготовку однієї серії, P – середні перемінні витрати, С – витрати на зберігання в частках (%) від вартості середньорічного запасу готової продукції, N – максимально ймовірний об’єм збуту, M – максимально ймовірний об’єм виробництва за певний період. Оптимальна кількість серій за рік 3) Для ефективного управління готовою продукцією необхідно скласти баланс руху товарних залишків готової продукції з використанням наступної формули: ГПпл.к. = ГПп + Впл ОРпл., де ГПпл.к. – плановий залишок готової продукції на кінець року, ГПп – готова продукція на початок (залишок), Впл – плановий випуск продукції, ОРпл. – плановий об’єм реалізації готової продукції. 4) Метод ABC - аналіз. Використовується в управління запасами готової продукції на складі, при цьому усі запаси умовно поділяють на три групи: a) включає невелику кількість ТМЦ з максимальною ціною; b) готова продукція, яка має менше значуще значення порівняно з групою а) та підрахунок яких ведеться щомісячно; c) широкий асортимент продукції з низькою вартістю, виробляється у великих кількостях. Отже, можна зробити висновок, що управління готової продукції є важливою частиною в діяльності підприємства. Зазначені моделі допоможуть прийняти менеджеру зважені рішення, більш раціональні, які сприятимуть ефективній діяльності підприємства. А саме система бухгалтерського обліку дає дані для проведення даних моделей з управління.
Список використаних джерел: 1) Бабіч В. В. Фінансовий облік (облік активів): Навч. посіб./ В. В. Бабіч, С. В. Сагова. – К.: КНЕУ, 2006. – 282 с. 2) Байрам М.К. Фінансовий облік: Навч.посібник.Ч.1./ М.К. Байрам, О.В., Сметанко. – Сімферополь: «Таврія».2005-280 с. 3) Волкова І. А. Фінансовий облік – 1: Навч.посібник./ І. А. Волкова. – К.:Центр учбової літератури, 2008. – 228 с. 4) П(с)БО 9 «Запаси», затверджений наказом Міністерства фінансів України від 20.10.1999 р. № 246 (зі змінами та доповненнями на 10.01.2012р). / М-во юстицій України. – К., 1999. – № 751/4044, підстава 1556-11.
|
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
|
|
|