|
|
|
ВПРОВАДЖЕННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ З МЕТОЮ ПІДВИЩЕННЯ ЇХ КОНКУРЕНТНОСПРОМОЖНОСТІ
|
20.02.2014 18:51 |
Автор: Бондар Ольга Петрівна, студентка Вінницького кооперативного інституту; Каправий В.В., викладач кафедри маркетингу Вінницького кооперативного інституту
|
[Секція 2. Менеджмент. Маркетинг;] |
Світова економічна криза суттєво вплинула на діяльність споживчої кооперації, яка перебуває у кризовому становищі. Спад обсягів ви¬робництва, нестабільність фінансово-кредитної системи, стрімке підвищення цін на товари і послуги, низька середньомісячна зарплата населення, яка обу¬мовлює його купівельну спроможність, призвели до значного скорочення обсягів діяльності окремих галузей системи. Окрім того сучасна ринкова ситуація відрізняється високим рівнем конкуренції та не¬визначеністю кон'юнктури, що вимагає від споживчої кооперації оперативного розв'язання багатьох складних завдань,найважливішим з них є максимальне використання потенційних можливостей і формування здатності швидко адаптуватися до ситуації на ринку. У сучасних умовах потреба підприємств споживчої кооперації в маркетинговій інформації постійно зростає — і фахівці з маркетингу часто відчувають брак достовірних, актуальних і вичерпних даних. Вирішення проблеми збору та використання маркетингової інформації полягає у створенні систем, що акумулюють маркетингову інформацію, — маркетингових інформаційних систем (МІС). МІС повинна розпізнавати конкретний вид інформації, що є необхідною в різних центрах прийняття рішень на підприємстві, та активно взаємодіяти із зовнішнім середовищем. У її структурі повинні міститися такі підсистеми: аналіз потреб у інформації, збір, оброблення, аналіз та інтерпретації інформації, а також ефективне використання результатів дослідження з метою розробки антикризових маркетингових програм. Для ефективного функціонування маркетингу на підприємствах споживчої кооперації необхідно налагодити роботу чотирьох підсистеми МІС. 1. Системи внутрішньої звітності підприємства.Ця система акумулює дані про фінансовий стан і результати діяльності підприємства. 2. Системи збору поточної маркетингової інформації — це комплекс джерел і процедур, які застосовують для отримання щоденної інформації про різні події, що відбуваються на ринку. 3. Системи маркетингових досліджень, що дасть змогу оперувати інформацією, отримання якої потребує проведення окремого дослідження. 4. Аналітичної системи маркетингу, що охоплює прогресивні засоби аналізу даних і проблемних ситуацій. Таким чином впровадження МІС на підприємствах споживчої кооперації є об'єктивною потребою, зумовленою сутністю інформаційного суспільства, основним принципом якого є те, що інформація є основним джерелом формування конкурентоспроможності підприємств.
Список використаних джерел: 1. Павленко А. Ф., Войчак А. В., Примак Т. О. Маркетингові комунікації: сучасна теорія і практика: Монографія. — К.: КНЕУ, 2005. — 480 с. 2. http://uam.kneu.kiev.ua/; http://uam.iatp.org.ua/ // Офіційний сайт Української асоціації маркетингу
|
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
|
|
|