|
|
|
ФОРМУВАННЯ ТОВАРНОГО ПОРТФЕЛЮ ТОВ «ГНІВАНСЬКА КОВБАСНА ФАБРИКА»
|
25.05.2012 19:59 |
Автор: Тернова Алла Станіславівна, кандидат технічних наук, доцент Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ; Кубік Віта Сергіївна, студентка Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ
|
[Секція 2. Менеджмент. Маркетинг;] |
Для будь-якого підприємства, що виробляє продукцію або надає послуги, товар є основним об’єктом уваги. На думку класика теорії маркетингу Ф.Котлера, «якщо у виробника немає якісного, орієнтованого на потреби споживача товару, - у нього немає нічого!» [1]. Портфель бізнесу підприємства – це сукупність усіх його стратегічних господарських підрозділів, а стратегічний господарський підрозділ (СГП), за визначенням Куденко Н.В., – «це відокремлена зона бізнесу фірми, яка відповідає за певний вид її діяльності» [2]. СГП може охоплювати важливий підрозділ підприємства, кілька товарних груп або навіть один товар чи товарну марку, яку виробляє підприємство. Метою даного дослідження було формування оптимального товарного портфелю для ТОВ «Гніванська ковбасна фабрика». В процесі дослідження вся продукція товариства була поділена нами на наступні групи: м'ясо, ковбасні вироби, м’ясні копченості, які і становлять товарний портфель підприємства. Найбільшою за кількістю найменувань на підприємстві є група ковбасних виробів, а в ній підгрупа напівкопчених ковбас (14), тому нами було виділено в ній 14 стратегічних господарських підрозділів і за допомогою Бостонської матриці проаналізовано ринкове положення кожного з них. Матриця „Бостон консалтинг груп" дозволяє підприємству класифікувати кожен СГП за його відносною ринковою часткою стосовно темпівзміниринку. Вона передбачає чотири типи СГП: «важкі діти», «зірки», «дійні корови», «собаки». Проведений аналіз показав, що Мисливські ковбаски, Талінська, Дрогобицька, Черкаська, Українська ковбаси займають позицію «зірки», яка дає значні прибутки, але потребує чималих коштів для фінансування розвитку. Ковбаси Наддністрянська, Польська, Одеська, Свинна змістилась на позицію «важкі діти». Це СГП, які завоювали незначну частку ринку, що розвивається, і не приносять великих прибутків, потребують значних інвестицій для збільшення ринкової частки. Ковбаси Краківська, Прикарпатська, Кіровоградська знаходяться на стадії «дійні корови», займають позиції лідера на доволі зрілому ринку, без значних витрат на маркетингові заходи. Ці СГП дають чималі прибутки, які стають джерелом фінансування інших видів продукції. Ковбаси Озерська та Буковинська потрапили в категорію «собаки».Дана продукція знаходиться в стадії життєвого циклу, що має назву «спад», не має значних конкурентних переваг, а ринок її зменшується. Виходячи із наведено вище, вважаємо, що для ТОВ «Гніванська ковбасна фабрика» необхідно застосовувати наступні стратегії: інтенсифікація зусиль (BUILD) – для ковбас: Наддністрянська, Польська, Одеська, Свинна; підтримання конкурентних переваг (HOLD) – для ковбас: Талінська, Мисливські ковбаски, Дрогобицька, Черкаська, Українська; збір урожаю (HARVEST) – для ковбас: Краківська, Прикарпатська, Кіровоградська; елімінація (DIVEST) – для ковбас: Озерська, Буковинська. В підгрупі варених ковбас - Докторська, Молочна, Оболонська, Останкінська, Російська, серед них найкращу позицію займає Молочна ковбаса. Підгрупа сосисок посідає друге місце серед варених ковбас та налічує лише три найменування: Російські, Яловичі, Молочні, серед них найкраще реалізовуються Молочні сосиски. Асортимент підгрупи сардельок незначний: Сардельки та Яловичі, із них найбільший попит мають Яловичі сардельки. Сирокопчені ковбаси складають золоту колекцію виробів торгової марки «Гніванська ковбасна фабрика» - Брауншвейгська, Столична, Московська. Вони виготовляються за особливою технологією з відбірної натуральної сировини. Завдяки вдалому поєднанню європейських технологій та майстерності спеціалістів підприємства, незмінним лідером ковбасних виробів залишається група салямі: Салямі Московська, Салямі Домашня, Салямі Угорська, Салямі Мисливська, Салямі з перцем. Група м’ясних копченостей включає: Корейку, Грудинку, Філей Київський, Балик Дарницький, Мушку Молдавську, Рулет особливий з яловичини. З них найбільшим попитом користаються Балик Дарницький і Грудинка, найменшим – Рулет особливий з яловичини. ТОВ «Гніванська ковбасна фабрика» використовує м'ясо, як додаткову групу товару, вона приносить не значний прибуток, сюди входить лише свинина і яловичина. У 2010 році досліджуване підприємство розширило свій асортимент за рахунок нових видів варено-копчених ковбас, а у 2011 – за рахунок сиров’ялених. У 2012 році керівництвом ТОВ «Гніванська ковбасна фабрика» планується оновлення асортименту варених ковбас, а також розширення асортименту копчених виробів та продукції домашнього виготовлення: рулети з лівером, рулети з курагою, рулети з яйцем, печінковий рулет. Таким чином, запорукою успішної діяльності дляТОВ «Гніванська ковбасна фабрика» є постійне оновлення товарного асортименту з метою формування оптимального товарного портфеля, за допомогою якого підприємство не тільки завоювало лідируючі позиції на місцевому ринку, але й спромоглося завоювати свій сегмент споживачів на регіональному рівні.
Список використаної літератури: 1. Котлер Ф. Основы маркетинга / Пер. с англ.- М.: Бизнес-книга, ИМА-Кросс. Плюс, 1995.-702 с. 2. Куденко Н. В. Стратегічний маркетинг: Навч. Посібник. – К.: КНЕУ, 1998. – 152 с.
|
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
|
|
|