|
|
|
МОДЕЛЮВАННЯ ФОРМУВАННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ ТОВАРНОЇ ПОЛІТИКИ ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНСЬКОГО ПРИЧОРНОМОР'Я
|
31.01.2012 15:22 |
Автор: Звягінцева Ольга Борисівна, кандидат економічних наук, пошукувач ступеня доктора економічних наук, доцент Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАНУ
|
[Секція 2. Менеджмент. Маркетинг;] |
Модель розробки маркетингової товарної політики харчових підприємств є складовою моделювання комплексу маркетингу харчового підприємства, що виробляє конкретний продовольчий товар, який згідно авторського задуму по-винне мати такий вигляд:
де МЗмтп, МЗмцп, МЗмпр, МЗмкп – результати всіх маркетингових заходів цільових складових комплексу маркетингу конкретного продовольчого товару; П - прибуток від реалізації комплексу маркетингу; ОП - обсяг продажів продовольчого товару - об'єкта комплексу маркетингу. Результати заходів маркетингової товарної політики харчового підприємс-тва доцільно також представити у вигляді моделі:
де П1…m – одна або кілька потреб, які задовольняє конкретний продовольчий товар; ТК1-n – характеристики груп товарних класифікацій, до яких належить конкретний продовольчий товар; Ʃ Я - атрибути якості конкретного продовольчого товару; Ʃ У - атрибути упаковки конкретного продовольчого товару; ТМ - атрибути товарної марки конкретного продовольчого товару; Ʃ ТП - атрибути товару з підкріпленням; Ʃ ПТ - атрибути перспективного товару. У ході розробки ефективної моделі маркетингової товарної політики харчового підприємства, що виробляє конкретний продовольчий товар необхідно, у першу чергу, визначити яку потребу (або групи потреб) задовольняє даний товар. Від специфіки потреби, яка задовольняється залежить спеціалізація маркетингових заходів щодо формування й реалізації комплексу маркетингу конк-ретного продовольчого товару, що цю потребу задовольняє. При подальшій розробці маркетингової товарної політики кожного продовольчого товару необхідно визначити до якій із груп класифікацій належить аналізований товар. Він є носієм характеристик конкретних груп товарної класифікації, використання яких у маркетинговій діяльності сприяє підвищенню її ефективності. Опис маркетингових характеристик цільової групи класифікації, до якої належить досліджуваний харчовий товар, а також адаптація цих харак-теристик до процесу формування комплексу маркетингу конкретного продовольчого товару дасть повний спектр можливостей максимізації прибутку виробничо-комерційної й маркетингової діяльності виробника цього товару. Що стосується наступної складової моделі формування маркетингової товарної політики комплексу маркетингу продовольчого підприємства - якості, те її доцільно розробляти індивідуально для кожного конкретного товару. У пол-тиці якості продовольчого товару необхідно використовувати нормативні складові, такі як сертифікація на відповідність Міжнародним стандартам якості (сертифіковану систему менеджменту якості ISO 9001, систему менеджменту безпеки ISO 22000, систему менеджменту навколишнього середовища ISO 14001), які використовують провідні підприємства харчової промисловості України. А також - індивідуальні складові для конкретного товару: відповідність вимогам цільових ДСТУ й Міжнародних стандартів якості, що стосуються певного товару. Так, у політиці якості м’ясопереробних підприємств доцільно використовувати постулати зводу правил і інструкцій Комісії із продуктів харчування, що стосуються м'яса, м'ясних продуктів і яєць: CAC/RCP 41-1993 Ін-спекція ветеринарна при забої худоби; CAC/RCP 32-1983 Оброблення сирого м'яса й птиці механічним способом для домашньої переробки; CAC/RCP 29-1983 (перегляд 1-1993) Дичина. Санітарні норми; CAC/RCP 11-1976 (перегляд 1-1993) М'ясо свіже. Санітарні норми; CAC/RCP 13-1976 (перегляд 1-1995) Продукти харчові з м'яса й птиці, отримані при технологічній обробці. Са-нітарні норми; CAC/RCP 14-1976 Технологія переробки птиці. Санітарні норми з обробці; CAC/GL 52-2003 Загальні принципи гігієни м'яса; Рекомендовані мі-жнародні правила гігієни для м'яса; CAC/RCP 15-1976 (Зміни 1978, 1985) Про-дукти з яєць. Санітарні норми; Перегляд санітарних норм для продуктів з яєць. Демонстрація на упаковці або цільових документах сертифіката відповідності продовольчого товару вимогам даних стандартів, як показали наші дослідження, виступає стимулюючим покупки фактором. Крім того, на упаковці цих продуктів доцільно поряд зі значком сертифіката вказувати знаки нагород, отриманих за результатами участі продукції в конкурсах якості. Але, у першу чергу, розробка політики якості продовольчого товару повинна бути обґрунтована результатами маркетингових досліджень вимог цільових споживачів відносно переліку й комплексу якісних характеристик харчового товару. Зроблена продукція повинна бути якісної з погляду покупців і просунута на ринок саме в цьому світлі. Модель припускає далі виділення атрибутів у конкретного продовольчого товару відповідно до вимог покупців відносно матеріалів виготовлення, розміру, зовнішнього вигляду й інших характеристик, а також можливості її виготовлення й використання.
Список використаної літератури: 1. Котлер Ф. Основы маркетинга , 9-е изд. / Ф.Котлер, Г.Армстронг – М. : Издательский дом “Вильямс”, 2003. – 1200 с. 2. Котлер Ф. Хаотика: управління та маркетинг в епоху турбулентності / Ф. Котлер, Дж. А. Касліоне. – К. : Хімджест, ПЛАСКЕ, 2009. – 208 с. 3. Маркетинг / Под ред. М. Бейкера. – С-Пб. : Питер, 2002. – 1200 с.
E-mail: olzw@mail.ru
|
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
|
|
|