|
|
|
СУТНІСТЬ УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОВОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ ЯК СИСТЕМИ ЇХ ВЗАЄМОДІЇ НА ПРОДОВОЛЬЧОМУ РИНКУ
|
25.01.2012 13:34 |
Автор: Туболець Катерина Геннадіївна, аспірант Дніпропетровського державного аграрного університету
|
[Секція 2. Менеджмент. Маркетинг;] |
У господарській та підприємницькій діяльності підприємств аграрного сектору України все більшу важливість набирають системи управління маркетингом. В нашій країні такі системи поки що не отримали належного практичного поширення, вкрай мало теоретичних розробок щодо їх проектування, організації і раціонального функціонування. Що ж стосується використання систем управління маркетинговою діяльністю на підприємствах аграрного сектору, то цей аспект діяльності дуже актуальний, необхідний крок для успішної ринкової діяльності будь-якого підприємства, тому що від організації та впровадження управління діяльністю підприємства саме шляхом застосування маркетингових методів залежить не тільки успішна діяльність підприємства на ринку, але й координованість, організованість та спрямованість усіх можливостей підприємства на максимальне підвищення ефективності господарювання та досягнення поставлених цілей. Маркетинг може розглядатися як двоєдиний і взаємопов’язаний процес взаємодії одного суб’єкта ринкового середовища з іншими. З одного боку – це постійне вивчення ринку, запитів, смаків і потреб, щоб забезпечити адресність продукції, що випускається, а з другого – активний вплив на ринок, на формування потреб і пропозицій споживачів [1, с. 87]. Проте треба чітко уявляти собі особливості діяльності у сфері АПК. Особливість маркетингу підприємств аграрного сектору полягає в тому, що один вид продукції виробляють багато товаровиробників і кожен з них займає незначну долю на ринку. В той же час для здійснення заходів маркетингу треба враховувати всі умови, які пов’язані з масштабом виробництва, - можливістю впливу на продовольчий ринок (збільшення пропонування) і здатністю покрити витрати, а також із функціонуванням – пристосованістю до ринку та необхідністю ризику при виробництві продукції. З цього випливає, що маркетинг підприємств аграрного сектору стосується, в першу чергу, виробника кінцевого продукту [2, с. 151]. Для створення ефективної маркетингової діяльності в аграрних підприємствах потрібно: - визначити цілі маркетингу, оптимальне пов’язання можливостей ринкової ситуації, науково-виробничого, збутового і сервісного потенціалу підприємства.; - правильне планування усіх заходів маркетингу і ефективна організація їх реалізації для досягнення поставлених цілей; - ефективне контролювання, аналіз і оцінка всієї маркетингової діяльності підприємства, постійне коригування її цілей, заходів та методів; - своєчасне оперативне втручання в маркетингові процеси у зв’язку з обставинами та ситуацією; - стимулювання ефективної роботи всього персоналу, зайнятого в маркетингу для отримання максимальної творчої віддачі; - забезпечення об’єктивної та вичерпної інформації про зовнішнє та внутрішнє маркетингове середовище. Все це в сукупності й складає управління маркетинговою діяльністю. Таким чином, на основі проведеного аналізу, ми можемо сформулювати тезу: управління маркетинговою діяльністю – це процес аналізу, розробки та втілення в життя засобів, які розраховані на встановлення, укріплення та підтримку вигідних обмінів з покупцями для досягнення мети підприємства – отримання прибутку, росту обсягів збуту, збільшення частки ринку тощо.
Список використаної літератури: 1. Вачевський М.В., Долішній М.І., Скотний С.Г. Маркетинг для менеджера. - Стрий: Просвіта, 2003. - 139 с. 2. Кардаш В. Я. Маркетингова товарна політика: Підручник. — К.: КНЕУ, 2001. – 245 с.
|
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
|
|
|